I måndags gick 1 650 byggnadsarbetare ut i strejk sedan fackförbundet Byggnads sagt nej till ett medlarbud. Nu kan förhandlingarna vara på väg mot en öppning. Arkivbild.
I måndags gick 1 650 byggnadsarbetare ut i strejk sedan fackförbundet Byggnads sagt nej till ett medlarbud. Nu kan förhandlingarna vara på väg mot en öppning. Arkivbild.

Medlarkontakter i byggkonflikten

Parterna i byggkonflikten träffar åter medlarna – men inga uppgifter finns om att något nytt bud har kommit.

ANNONS
|

- Vi vill fortsätta förhandlingarna och komma överens så fort som möjligt, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Enligt Lindholm är fackets viktigaste frågor att det ska vara "ordning och reda", det vill säga uppstyrning av underentreprenörsleden på byggarbetsplatserna, mångfald och jämställdhet samt villkor för lärlingarna. Att Byggnads strejk handlar om att höja lönerna mer än vad industrin fått, är en lögn från arbetsgivarsidan, enligt Johan Lindholm.

Konflikten i byggbranschen är inne på femte dagen. Sammanlagt berörs uppemot 12000 byggnadsarbetare av strejken som bröt ut i måndags och arbetsgivarnas lockout som i en första etapp träder i kraft den 22 april.

Hittills har läget beskrivits som låst och inga kontakter har förekommit under veckan. Men uppenbarligen har medlarna nu funnit att det är mödan värt att göra ett nytt försök att ena parterna. Byggnads träffade medlarna på torsdagskvällen och på fredagen och arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier kallades upp på fredagen.

ANNONS

TT har dock inga uppgifter om att något bud har lämnats.

Byggnads har visserligen skickat hem sin stora förhandlingsdelegation, men den kan sammankallas med ett par timmars varsel om det finns ett nytt avtalsförslag att ta ställning till.

Parterna i industrin tecknade i månadsskiftet ett ettårigt avtal som ger löneökningar på 2,2 procent. Handelns parter följde efter med ett avtal som ger lägst 590 kronor mer i månaden.

Flera fack i byggbranschen, däribland Byggnads, ingår i en konstellation som kallas 6F som vill ha högre löneökningar än industrin.

Svenskt Näringsliv och LO har gemensamt rekommenderat alla parter på arbetsmarknaden att betrakta industriavtalet som normerande.

Fakta: Parternas varsel

Fackförbundet Byggnads har varslat om strejk för totalt 2600 medlemmar anställda vid ett 60-tal företag. 1650 av dessa gick ut i strejk i måndags.

Enligt fackets motpart i förhandlingarna, Sveriges Byggindustrier (BI), påverkas sammanlagt 9700 medarbetare och 525 arbetsplatser av strejken, direkt och indirekt. Arbetsgivaren räknar med att strejken kostar mellan 100 och 200 miljoner kronor per dag.

BI varslade i tisdags om lockouter som sammanlagt berör 9700–12000 arbetare. Lockouterna inleds den 22 respektive den 26 april

ANNONS