Fastighetsskötare kan komma att gå ut i strejk på måndag. Arkivbild.
Fastighetsskötare kan komma att gå ut i strejk på måndag. Arkivbild.

Medlarbud lämnat i fastighetsbranschen

En strejk riskerar att bryta ut bland fastighetsskötare och städare på måndag. Parterna i fastighetsbranschen har fått ett medlarbud. De ska svara på budet på söndag kväll.

ANNONS
|

Medlarna träffade parterna under lördagseftermiddagen och lämnade då ett medlarbud.

- Vi har mottagit en slutlig hemställan från medlarna och svar ska lämnas i morgon kväll, säger Janne Sparrman, informationsansvarig på LO-facket Fastighets.

Striden står mellan LO-facket Fastighets och arbetsgivarparten Almega. Facket vill se ett påslag på 6,5 procent plus en låglönesatsning. Från arbetsgivarsidan vill man att alla kostnader ska rymmas inom 6,5 procent på tre år.

ANNONS

- Almega vill att vi själva ska betala låglönesatsningen med försämrade villkor i avtalen. Det innebär att de med sämst villkor i dag, de sämsta lönerna, skulle få ännu sämre villkor för att få högre lön. Det är vad fighten handlar om, säger Fastighets ordförande Magnus Pettersson till TT.

Enligt Pettersson kräver facket drygt tre kronor mer i månaden i ytterligare påslag för de lägst avlönade.

Risken är överhängande att hundratal fastighetsskötare och städare går ut i strejk på måndag, har facket tidigare uppgett.

TT

Fakta: Strejvarslen

Måndag 8 maj, klockan 06:

Fastighets tar ut medlemmar i strejk vid sju företag i sex städer, Örnsköldsvik, Malmö, Norrköping, Västerås, Göteborg och Uppsala, inom avtal fastigheter.

Fredag 12 maj, klockan 06:

Fastighets tar ut medlemmar i strejk i elva städer inom avtal specialservice.

Källa: Fastighets

ANNONS