Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Medanalys får 9 miljoner av staten

Elva år efter Medanalys-kraschen har konkursboet och staten förlikats - kravet på 190 miljoner kronor slutar med 9 miljoner. Uppgörelsen kostar staten ytterligare cirka 26 miljoner.
I torsdags kväll förlikades parterna i en av de mest utdragna konkurstvisterna i Sverige. Konkursboets krav på staten är en av efterdyningarna efter Socialstyrelsens tillslag mot laboratorieföretaget Medanalys i Göteborg 1995.
Staten ska betala konkursboet nio miljoner kronor, pengar som kommer att täcka de prioriterade fordringsägarnas, bankernas, krav på ersättning. Dessutom har Justitiekanslern (JK), som företrätt staten, godkänt en ersättning för konkurs- och rättegångskostnader fram till januari 2005 på 18 miljoner kronor.
För den resterande tiden kräver konkursförvaltaren advokat Björn Aschan, delägare i Vinge advokatbyrå, sju miljoner kronor. Den delen av uppgörelsen kommer att prövas av tingsrätten.
Fortfarande är differensen mellan konkursboets ursprungliga krav och den faktiska ersättningen stor men Björna Aschan är nöjd.
- Samhällsekonomiskt är detta det enda rätta.
Processen var, tio år efter att Björn Aschan stämde staten, framme vid en uppladdning inför domstolsförhandlingar som skulle inledes i oktober. Mellan 65 och 70 rättegångsdagar var inplanerade när JK för tio dagar sedan hörde av sig och sade sig vilja nå en förlikning.
- Den process vi nu slipper skulle säkert kostat cirka 40 miljoner kronor, säger Björn Aschan.
Kravet på 190 miljoner kronor innehöll bland annat ersättning på 145 miljoner kronor för det aktievärde som Medanalys beräknades ha haft om inte konkursen inträffat. Samma krav finns i det skadeståndskrav som Lennart Ransnäs och hans advokat Per E Samuelsson driver mot staten.
- Det kände jag inte till när jag stämde staten, men eftersom de kraven drivs i Lennart Ransnäs fall kunde jag släppa dem, säger Björn Aschan.
Dessutom kunde de krav på obetalda skatter som Kronofogdemyndigheten drev mot Medanalys och som fanns med i skadeståndskraven mot staten dras av sedan staten dragit tillbaka kravet.
- Det är ingen direkt mening för staten att kräva pengar som de själva måste betala till oss innan de kan få igen dem.
Björn Aschan beslutade sig för att stämma staten sedan han konstaterat att det tillslag som Socialstyrelsen gjorde mot Medanalys, enligt hans mening, inte hade stöd i lagen.
- Tillslaget gjorde det omöjligt för företaget att överleva. Därför krävde jag Socialstyrelsen på skadestånd och ersättning men fick blankt nej.
Tidigt kontaktade han sedan de prioriterade fordringsägarna som gick med på att nöja sig med att kräva ersättning för de skulder som var aktuella vid konkursdatum, vilket utesluter ersättning för räntekostnader.
Efter detta kontaktades JK med en förfrågan om förlikning. Och 2002 nådde parterna en överenskommelse som är mycket lik den som nu är uppnåtts.
Den första uppgörelsen havererade dock efter att JK krävt att också Lennart Ransnäs gjorde en uppgörelse i skadeståndstvisten mellan honom och staten. Enligt tidigare uppgifter har han stämt staten på 250 miljoner kronor, en summa betydligt högre än det bud han fick av JK och som han då ratade.
Varför JK nu var villig att sluta en uppgörelse enligt modellen 2002, utan krav på en uppgörelse mellan Ransnäs och staten, vet inte Björn Aschan. Enligt JK:s handläggare beror det enbart på att JK vill begränsa statens kostnader.
Kanske kommer den nya sitsen inte att gynna Ransnäs fall, han kan ha haft dragkraft av de parallella målen.
- Enligt min mening har han lika rätt i sitt mål som vi haft i vårt, säger Björn Aschan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.