Med mer ansvar ökade trivseln

ANNONS
|

- Kompetent personal är lönsam, säger Mikael Ohlsson som äger Ica Kvantum Frölunda.

Tidigare drev han butiken som en lågprisbutik men konkurrensen i området krävde ny inriktning och när han gjorde om den till en Ica Kvantum, med mer manuell betjäning och ett utökat sortiment, var det inte effektivt att arbeta med direktstyrning, där ledningen styrde tydligt och ganska snävt. Det blev en tungrodd organisation.

I dag har mycket av driftansvaret flyttat ut till de butiksanställda. Organisationen sätter därför också tydliga krav på att medarbetarna är självständiga och att de vet vad jobbet går ut på.

- De anställda vet sina befogenheter för att kunna ta de beslut som krävs. Det skapar trygghet eftersom det ger de anställda ramar för sitt arbete och de kan jobba utifrån dem, säger Mikael Ohlsson.

ANNONS

Det tidigare sättet att leda arbetet med mycket peka med hela handen, var "enkelt". Men yngre medarbetare kräver mer självständighet, tror Mikael Ohlsson, och för att behålla dem krävs intressanta arbetsroller.

- Om den anställde får ta ansvar och själv planera så trivs han eller hon bättre och då får jag den personal som jag vill ha. De allra flesta har varit positiva och tycker det är stimulerande. För några har det säkert varit jobbigt. Man är kanske van vid att få sina uppgifter tilldelade, säger Michael Ohlsson.

En av dem som har fått utökat ansvar är Marcus Forssman som arbetat i butiken i drygt 5 år. Sedan i vintras är han en av 17 områdesansvariga i butiken och han har hand om cirka 80 hyllmeter med varor som läsk och blöjor. Hyllorna ska vara välfyllda och snygga, utan hål. Marcus Forssman beställer hem varor och ser till att en vara inte tar slut. Kommer han på en produkt som han tycker ska finnas i sortimentet förslår han det för sin försäljningschef. I stället för att få instruktioner om vad han ska göra hela tiden har han ett område att ansvara för och kan lägga upp sin arbetsdag själv. Det skapar egenkontroll.

ANNONS

- Att jobba så här ger mig frihet. Jag har hand om min del av butiken och man har mer att säga till om. Det är roligt, säger han.

När han kommer in i andra butiker tittar han ofta hur det ser ut i hyllorna. Har de missat något, har de några varor som skulle passa på hans hyllor?

Försäljningscheferna i butiken har budgetansvar och ska se till att personalbehovet är fyllt. De agerar bollplank åt områdesansvariga och övriga i gruppen.

De flesta försäljningscheferna har Mikael Ohlsson rekryterat internt. Två i butikens ledningsgrupp har tidigare jobbat i kassan.

- Det är viktigt för mig att visa att det går att röra sig uppåt, säger Mikael Ohlsson.

Processen har emellertid varit ganska tung, medger han. Det har tagit längre tid än vad han trodde och det har varit ojämnt.

- För vissa kan det vara svårt att släppa ifrån sig ansvaret. Det är en mognadsfråga att våga. Det är lätt att vara där och peta i detaljer, men jag tycker nog att vi har fått en kultur där de hittar lösningen själva. De anställda måste få lov att göra fel. Av tio tokiga idéer så blir två bra, säger han.

ANNONS

Det har gått fyra år sedan han fick sin första tanke till sitt nya sätt att jobba. Kostnaden för svinnet har minskat från 3 procent till 1.8 procent av omsättningen. Mikael Ohlsson tror att det hänger samman med att de anställda nu är mer medvetna om kostnader med skadade varor. Dessutom har personalomsättningen minskat. Det väger upp ökade lönekostnader som har tillkommit.

- Ekonomin har stärkts, helt klart, säger Mikael Ohlsson.

Ica Kvantum Frölunda
Ägare och chef:

Antal anställda:

Omsättning:

ANNONS