Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: PER WAHLBERG

Med makt att forma städerna – Whites vd har 950 medarbetare i ryggen

Från skolor i Oslo till utsiktsplatser i Kenya – och så jätteprojektet nya Karolinska förstås. Arkitektkontoret är ett av Europas största. Och mitt i smeten sitter Alexandra Hagen, som ny vd på huvudkontoret i Göteborg.

Hon hade tänkt stanna ett år på det stora arkitektkontoret – hittills har det blivit 18 år, där hon det senaste året har suttit på vd-stolen. Göteborgska Alexandra Hagen är tillbaka i staden hon växte upp och utbildade sig i där hon har rollen som en av de mäktigaste i arkitektur-Sverige. Själv framhåller hon att ständigt växande White är en medarbetardriven organisation.

– Vi är ägda av medarbetarna och ägarna är ju mycket insatta i verksamheten – det är 950 personer med många olika åsikter. Det är som att leva i en aktiv demokrati hela tiden. Vi kommer inte alla att tycka samma, men vi kommer att ha en tydlig riktning. Jag tror det är en motivation när man är delägare i bolaget, men går inte bara till jobbet och hem igen.

Så vilken är din roll i det här?

– För mig har vd-rollen betytt att jag förflyttat mig från ett lokalt perspektiv, som kontorschef i Malmö, till ett övergripande perspektiv. Det är ett större fokus på de långsiktiga, strategiska frågorna, hur det kommer att vara om tio år.

Värdestyrda

Hon konstaterar att White skiljer sig från många andra bolag – man har inga tillväxtmål (men växer kraftigt) men däremot en rad värde- och hållbarhetsmål.

Och hur är du som chef och ledare i detta?

– Jag lägger mycket tid på att lyssna, sedan är jag ganska orädd och vågar fatta beslut. Sedan tycker jag att jag sätter stort värde på samarbete – man uträttar så lite själv. Det som fått mig att stanna i bolaget är alla fantastiska människor där vi åstadkommer saker tillsammans.

Nya behov

Alexandra Hagen konstaterar att hennes bransch påverkas kraftigt av några övergripande trender: klimat- och hållbarhetsfrågan, digitaliseringen och globaliseringen.

– Klimatfrågan är på allvar nu, vi måste steppa upp och leverera – de större projekt vi jobbar med står färdiga om 15 år. Och när det gäller digitaliseringen så påverkar det både våra arbetssätt men också de byggnader vi ritar: När folk använder vårdtjänster på nätet, hur påverkar det utformningen av framtidens vårdcentraler? Med e-handeln – hur ska butikerna utformas?

White tar också många uppdrag internationellt, konstaterar Whites vd – ett arbete hon varit ansvarig för tidigare.

Fakta: Alexandra Hagen

Titel: Vd på White, som är störst eller näst största arkitektkontoret i Sverige – beroende på hur man räknar – samt ett av de tio största i Europa.

Ålder: 46 år.

Bakgrund: Född och uppvuxen i Göteborg, utbildad till arkitekt på Chalmers, managementutbildning på KTH i Stockholm, kontorschef i Malmö.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.