Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ägg i en äggkartong med bäst före datum. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Matsvinn ger dåligt samvete

Nästan var tredje svensk slänger mat när de ser att bäst före-datumet har passerats – och en majoritet av dem får dåligt samvete. Det visar en Sifo-undersökning beställd av nätbutiken Matsmart.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Det här sker helt i onödan. Mat som ris, olivolja eller müsli blir inte dålig bara för att bäst före-datumet har passerat", säger Matsmarts vd Karl Andersson i ett pressmeddelande.

30 procent av de 1 000 telefonintervjuade svenskarna svarar att de slänger mat i enlighet med datumet som står på förpackningen – det vill säga producentens rekommenderade datum. 68 procent av dem uppger att det ger dem dåligt samvete.

I Sverige slängs årligen 1,3 miljoner ton mat, enligt Naturvårdsverket. Det motsvarar 134 kilo per person.