Fish and chips räknas in som en av Storbritanniens inofficiella maträtter.
Fish and chips räknas in som en av Storbritanniens inofficiella maträtter. Bild: Kirsty Wigglesworth

Matbristen hotar fish and chips-restauranger

Tusentals fish and chips-restauranger i Storbritannien står nu inför sin värsta kris någonsin, och kan tvingas att stänga inom ett år. Den främsta anledningen är att nyckelingredienserna torsk och potatis har stigit kraftigt till följd av kriget i Ukraina, rapporterar CNN.

ANNONS
|

Nu ställs en tredjedel av landets cirka 10 000 fish and chips-restauranger inför en tuff period. Ökade priser på basvaror och andra livsmedelsprodukter fortsätter att sätta press på världens alla leverantörer.

– Upp till 40 procent av Storbritanniens torsk och kolja kommer från det ryska havet och ungefär 50 procent av solrosoljan importeras från Ukraina, säger Andrew Crook, ordförande för National Federation of Fish Friers, till CNN.

Enligt Crook har priset på solrosolja ökat med 83 procent sedan början av mars och priset på palmolja ska i sin tur ha fördubblats. Högre priser på el och gödsel har också lett till att det har blivit dyrare att odla potatis.

ANNONS

Rädsla för strikta importtullar

Nu finns en rädsla för att den brittiska regeringen ska komma att införa strikta importtullar på rysk fisk, samtidigt som priset på fish and chips redan har ökat med 21 procent, berättar Crook.

– Kunder förväntar sig att deras fish and chips ska vara billiga, säger han i intervjun och fortsätter:

– Risken blir att vi måste prissätta utifrån marknaden, men vi försöker hålla ökningarna så låga som möjligt. Jag har tappat några stamkunder som brukade komma varje fredag.

Fish and chips har varit en viktigt del av den brittiska matkulturen sedan industrialiseringen på 1860-talet och kan i dag räknas som en av Storbritanniens inofficiella maträtter.

LÄS MER:Fortsatt hög inflation

LÄS MER:Prischock för livsmedel i april – basvaror rusar

LÄS MER:Så kan USA:s räntebesked påverka ditt bolån

ANNONS