Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Pensionärer väntar otåligt utanför en bank i Aten i hopp om att den ska öppna för att betala ut pensioner.

"Man ser att folk är bekymrade"

Grekland befinner sig nu i teknisk bankrutt. Oro och upprördhet präglar stämningen bland jobbpendlande greker i huvudstaden Aten.
-Det är klart att det har ökat osäkerheten, men det är komplicerat. På tv säger de att det inte är bankrutt ännu. Det som folk tänker på mest är folkomröstningen på söndag, säger 24-åriga Elina Papageorgeio, innan hon hoppar på tunnelbanan för att åka till sitt marknadsföringsjobb.

"Finns det hopp?"

De grekiska tidningarnas förstasidor domineras av krisen: "Grekland bankrutt" skriver tidningen Eleutheros Typos. "Finns det hopp?" frågar sig Dimokratia på första sidan, och syftar på uppgifterna om ett nytt förslag från de internationella långivarna efter folkomröstningen på söndag. Tidningen Gryning skriver: "Ett nej - katalysatorn för en ny överenskommelse".

-Man ser att folk är bekymrade. För pensionärerna är situationen mycket svår, men för oss som arbetar har inte situationen förändrats över natten. Vi går till jobbet som vanligt i dag, säger Giannis Georgiadis när han gör ett stopp vid ett tidningsställ vid Omonia.

I folkmyllret blandas atenare som ska till jobbet med turister som stoppar upp folkströmmen med sina breda rullväskor. Tunnelbanan är gratis i Aten sedan kapitalkontrollerna infördes i veckan.

Banktjänstemannen Veta, en kvinna i medelåldern, satt uppe till sent i går för att följa utvecklingen på tv.

-Men vi betalade inte till IMF och det var väntat. Egentligen förändrar det ingenting - vi måste lämna EU och jag röstar nej på söndag, säger hon.

Pensionärer köar

Bankerna håller fortsatt stängt, men pensionärerna fortsätter att köa utanför kontoren. I dag sägs att bankkontor ska öppna för att hjälpa just pensionärer. I bokstavsordning ska de släppas in för att komma åt en del av pensionsutbetalningen som frusit inne de senaste dagarna.

Folkomröstningen på söndag gäller huruvida grekerna säger ja eller nej till förhandlingsförslaget från den så kallade trojkan: EU, ECB och IMF. Det innebär bland annat att Grekland måste höja skatterna och förändra sitt pensionssystem.