Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Man måste ligga längst fram"

Lika ihärdigt som EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) reser Europa runt på pridefestivaler lika konsekvent kritiserar hon Folkpartiet för att inte ta strid för fler pappamånader i föräldraförsäkringen och att vårdnadsbidraget inte avskaffas.

- Problemet med Folkpartiet är inte att vi är stora i skolfrågan, problemet är att vi för svaga i alltför många andra frågor.

Precis innanför dörren till sitt tjänsterum i regeringskansliet Rosenbad har Birgitta Ohlsson i samråd med Statens konstråd satt upp fotografen Elisabeth Ohlson Wallins bild Nattvarden ur sviten Ecce homo. En given "conversation piece" när utländska gäster är på besök och en bild som vissa rynkar på näsan åt.

Hon förklarar varför det är viktigt att hon som svensk EU- och demokratiminister åker till prideparader och träffar HBT-aktivister, som senast till Belgrad där paraden stoppades:

- Ett EU-medlemskap innebär både friheter och skyldigheter. EU står upp för tolerans och öppenhet och i det ingår att respektera minoriteters rättigheter, yttrandefrihet och mötesfrihet.

Dessa frågor utgör den röda tråden i Birgitta Ohlssons politiska engagemang – tillsammans med jämställdhets-, solidaritets-, bistånds- och flyktingfrågor.

Anser du, liksom FP:s kvinnoförbund, att partiet tappat bort jämställdhetsfrågorna?

- Jan Björklund har jobbat otroligt envetet med skolfrågorna, men om man ska vara den tongivande kraften på ett politiskt fält måste man ligga längst fram, vara den som tar initiativet. Där tror jag tyvärr att vi har tappat lite kraft som parti. Många fantastiska reformer har gjorts se senaste åren, kvinnojourerna har fått starkare finansiellt stöd, hedersvåld har kommit längre upp på agendan och det finns ett tydligt jämställdhetstänkande inom biståndet.

- Men de här klassiska frågorna som påverkar så mycket hur vi lever våra privata liv, och det är ingen hemlighet att Folkpartiet vill ha fler pappamånader, där tycker jag det är sorgligt att vi inte ha legat längre fram och det är mycket debatt på våra landsmöten i dessa frågor. Jämställdhetsfrågan är inte bara viktig för Folkpartiets ideologiska själ, den är också viktig för alliansen som helhet.

Vilka andra jämställdhetspolitiska förslag återstår?

- Först vad jag är skeptisk till är kvotering av bolagsstyrelser där jag har en mer klassisk liberal ståndpunkt och är väldigt tveksam till om staten ska gå in.

EU-kommissionären Viviane Reding ska lägga fram ett förslag om kvotering av bolagsstyrelser i EU?

- Hon är en hedervärd och stridbar politiker och det är bra att hon trycker på och det kan säkert ge hoteffekter, men jag tycker att vi måste sopa rent på hemmaplan innan vi ställer krav på det privata näringslivet. De EU-regeringar som leds av kvinnor är bara två, Danmarks och Tysklands, och ECB har noll kvinnor i ledningen. I många EU-länder är det väldigt få kvinnor som jobbar, vi brukar säga att Europa har inte råd att ha världens mest välutbildade hemmafruar, så som EU-minister känner man en oerhörd hopplöshet.

Barnomsorg saknas i stor utsträckning?

- Absolut och abort är förbjudet i tre EU-länder och sambeskattning är vanlig i många länder även i Västeuropa.

Och i Sverige?

- I princip tycker jag att föräldraförsäkringen ska vara individualiserad och där får man väl gå steg för steg och lägga till ytterligare en pappamånad. Det vore en dröm om alliansregeringen kunde göra det. Vårdnadsbidraget, som är en kvinnofälla och totalt går emot arbetslinjen, borde skrotas direkt, det är väldigt dumt att vi har den politiken. Det finns också mer att göra för jämställdhet i förskolan, där det inte får vara en a la carte-meny där man kan välja om man ska jobba med jämställdhet eller inte.

Vilka problem innebär regeringssamarbetet för FP?

- Jag tror att både Kristdemokraterna, Centerpartiet och vi måste profilera oss tydligare, vi måste våga använda armbågarna mera och ta strid för vår politik. Jag tror det är viktigt att visa större ideologiskt självförtroende och ta mer plats, för Folkpartiets del kanske att visa lite mer socialliberalt jävlaranamma, att kräva mer på fler fält.

Tanken på att så småningom efterträda Jan Björklund?

- Jan Björklund valdes om för mindre än ett år sedan och sitter mycket säkert. Jag tycker det är väldigt roligt att få vara minister nu och skulle gärna vilja syssla mer med utrikesfrågor som jag hållit på med i riksdagen i åtta år, men jag är smickrad och glad över att folk tycker jag är duktig.

I EU ska du nu försöka banta nästa långtidsbudget och jordbruksstödet?

- För ett år sedan var jag med och tog initiativ till en grupp av tio länder som vill banta budgeten med tio procent. Från svensk sida vill vi också flytta pengar från de olika blocken, det är fullkomligt ohållbart att 40 procent går till jordbruksstödet. Bara 1,5 procent av EU:s BNP kommer i dag från jordbruket och det är färre än fem procent av medborgarna som jobbar inom sektorn. Det är inte ett framgångsrecept om vi vill konkurrera med Asien och också vill lägga mer pengar på klimat, forskning och teknikutveckling.

- Sverige har också bildat en annan grupp med framför allt länder i öst- och centraleuropa för att värna regionalstöden. Det är viktigt att tänka på de länder som verkligen är fattiga, på romska barn som aldrig får gå i skolan, på människor som lever i ren misär.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.