Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Man kan åstadkomma mycket förändring med en ganska liten insats"

Akustisk formgivning är fortfarande ovanligt. Men ljudformgivarna bakom Nääs fabriker går nu vidare till installationer på hotell.
Även skolvärlden är intresserad av vad Åke Parmerud och Olle Niklasson sysslar med.
- Ljud är så förknippat med problem, som tinnitus och olika typer av bullerstörningar. Vi vill visa att ljudet likaväl kan vara otroligt välgörande, säger Olle Niklasson, ena halvan av ljudföretaget Audiotechture som står bakom ljudinstallationerna på Nääs.

Han är musiker och journalist och träffade sin kompanjon Åke Parmerud på musikhögskolan för länge sedan. Åke Parmerud i sin tur är ett världsnamn inom elektronisk musik. Deras tanke är att ljuddesign ska vara samma självklarhet i den arkitektoniska formgivningen som arbetet med ljus och färg.
- I den offentliga miljön är vi utsatta för så mycket dåligt ljud i form av ventilation och datorer som låter. Kliniska studier visar att sådana raka, monotona ljudförlopp har en förslöande inverkan på oss och dessutom skapar det stress, säger Olle Niklasson.

Naturljud däremot, som man använder sig av på Nääs Fabriker, är slumpartade förlopp som kroppen är van vid att hantera. Audiotechture gjorde innan jul en installation i ett klassrum på en mellanstadieskola i Horred, i form av högtalare med just konstanta naturljud. Både lärare och elever tyckte det var väldigt behagligt, och upplever att ljudet bidragit till en lugnare stämning i klassen.
- Det får nämligen en självsanerande funktion: Så fort man inte längre hör naturljuden är bullernivån i klassen för hög.

Audiotechture vill fortsätta jobba med skolan. Men de ska även göra ljudinstallationer på nya hotell Avalon vid Kungsportsplatsen liksom på två andra hotell. Luxos kontor och ett äventyrsspa är andra kunder framöver.
På några håll i världen finns ljudinstallationer på exempelvis flygplatser, men även internationellt är det ovanligt med akustisk formgivning. Olle Niklasson tror det beror på att vi inte varit tillräcklig medvetna om hur stor del av vårt stimulansintag som sker via hörseln. Främst är det en kostnadsfråga - det är naturligtvis inte billigt att installera all den teknik som måste till.
- Å andra sidan kan man åstadkomma väldigt mycket förändring med en ganska liten insats, som i klassrummet till exempel. Men akustisk formgivning har framtiden för sig. För det är lönsamt i längden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.