Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alla stora val du gör i livet påverkar pensionen. Hur länge du jobbar, hur mycket du tjänar och inte minst om du stannar hemma med barnen.

Man får jobba på för pensionen

De orange kuverten är på väg ut till pensionsspararna. Pensionsmyndigheten är i år extra tydliga med att det är den allmänna pensionen som är allra viktigast – alltså hur mycket du jobbar.

Pensionsmyndigheten fortsätter att tjata om att alla pensionssparare faktiskt borde sätta av lite tid att gå igenom uppgifterna i det orange kuvertet – väldigt många fattar fortfarande inte vad som är viktigast för den framtida pensionen.

–  Man måste inse att den allmänna pensionen utgör den största delen av de flesta människors pension, sedan kommer tjänstepension och sist kommer det privata sparandet, för den som gör det, säger Monica Zettervall, pensionsexpert Pensionsmyndigheten.

– Det är antalet år du arbetar, hur mycket du arbetar och att du betalar skatt och ser till att ha en tjänstepension, som är viktigast, säger hon.

Alla livsval påverkar

Alla livsval man gör kommer också att påverka pensionen.

– Vi ser att det finns grupper som riskerar att få en låg pension; de som saknar tjänstepension, företagare, de som kommit till Sverige sent i livet, och de som jobbar deltid långa perioder av sitt liv. 

– När det gäller deltid är det tyvärr ofta kvinnor som drabbas. Pensionen blir lägre. I familjerna är det viktigt att man diskuterar hur den som tar det största ansvaret hemma och jobbar deltid ska bli kompenserad för det. Till exempel kan den som tjänar mer föra över sin premiepension, eller ett eget sparande, säger Monica Zettervall.

Livet är långt eller kort. En partner kan dö, eller så kan det bli en eventuell skilsmässa – och då står man där med en låg pension.

– Men man måste komma ihåg att mannen enbart kan föra över framtida premieersättningar, det går inte att föra över tidigare fondsparande, säger hon.

Deltidsarbete påverkar pensionen markant. Pensionsmyndigheten har gjort ett räkneexempel:
Om en person tjänar 25 000 kronor i månaden, när hon eller han jobbar heltid och sedan går ner och jobbar 75 procent blir lönen i stället 18 750 kronor.

– Då förlorar den personen 1 356 kronor per månad i avsättning till pensionen. Då är det kanske det man ska spara extra, säger Monica Zettervall.

Stor ångest

Många pensionssparare känner fortfarande stor ångest inför att välja ppm-fonder.

I fjol bytte bara drygt en av tio fonder och över 40 procent ligger kvar i förvalet.

Flera privatekonomer lyfter nu fram statens sparalternativ AP7 Såfa (Statens årskullsförvaltningsalternativ) som bästa premiepensionsvalet.

– Om man tittar på Såfan så var det 15 procent i snitt och de som gjort egna val 11 procent i snitt. Så Såfa har varit bra hittills, säger Monica Zettervall.

Om man vill så kan ppm-sparare som gjort egna val byta till Såfa.

– Det är jätteenkelt. Man loggar in på Pensionsmyndigheten med e-legitimation eller bankgiro, och där finns en stor knapp där det står Statens förvalsalternativ.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.