"Man behöver extra tid"

ANNONS
|

För Gunilla Fasth från Ödsmål var den förlängda perioden med föräldrapenningen betydelsefull. Hon visste att tvillingföräldrar har rätt till 180 dagar utöver den vanliga föräldrapenningen. Men så blev situationen akut. Döttrarna Frida och Klara föddes tolv veckor för tidigt, båda fick ligga i kuvös från början. Sex dagar efter förlossningen ställdes allt på ända. Då förlorade hon dottern Klara.

- Klara vägde inte mer än ett kilo, liten och skör. När hon fick en infektion gick allt väldigt snabbt. Det slog ut hela hennes kropp, berättar Gunilla Fasth.

Välbehövlig period

I två månader fick familjen bo kvar på sjukhuset.

ANNONS

- Mitt i all bedrövelse blev jag orolig för föräldraledigheten. Jag hade ställt in mig på hur livet skulle bli och hur vi skulle göra med föräldraförsäkringen, säger Gunilla Fasth.

Men kuratorn på sjukhuset hjälpte till med det praktiska och Gunilla Fasth fick då veta att hon fick behålla de 180 extradagarna. En välbehövlig period.

- Sorgeprocessen drar ut på tiden, så man behöver extra tid.

Hon tänker på andra i samma sits.

- Det känns orättvist om jag kan vara hemma längre än andra som drabbats. Eftersom man har ett barn att ta hand om kanske man inte känner sorg förrän när det praktiska lättat lite och då är det dags för dem som inte fått extra föräldrapenning att börja jobba.

Även Maria, boendes i Småland, fick behålla den extra föräldrapenningen för tvillingar. Av rädsla för att mista den vill hon inte uppge sitt efternamn.

- Tvillingarna föddes i vecka 34, men min dotter dog i slutet av graviditeten, en vecka före förlossningen, berättar Maria.

Hennes man fick 20 pappadagar som gäller för tvillingar, i stället för 10 för ett barn.

- Pappor behöver också lite tid efteråt. Det är synd att inte alla föräldrar som drabbats fått samma stöd, säger hon och vill samtidigt berömma Försäkringskassan.

ANNONS

- Vi hade kontakt med en jättegullig tjej där som sa att reglerna är så efter att barnet är i vecka 28.

Jenny (som även hon vill vara anonym) bor i nordvästra Skåne och hamnade i samma sits som Maria när hon miste sitt ena barn i 35:e veckan.

- Beskedet kom som en chock. För oss blev det outhärdligt att vänta så vi ville få igång förlossningen så fort som möjligt. Det tog ett och ett halvt dygn, sen hade jag dem på magen.

Diskussioner på sajt

Jenny känner till några fall där familjerna, likt hennes egen, inte fått ersättning för båda barnen, något som också framgår av diskussionerna på sajten familjeliv.se.

- Vi är flera tvillingföräldrar som inte fått ut ersättning för båda barnen, det verkar vara svårt för oss i Skåne, säger Jenny.

ANNONS