Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mammabyxan kan kanske komma att hyras ut. Bild: Blåkläder
Mammabyxan kan kanske komma att hyras ut. Bild: Blåkläder

Mammabyxor växer i byggbranschen

Gravida kvinnor som arbetar inom bygg- och anläggningsbranschen har fått klä sig i stora mansbyxor när magen börjar växa. Nu satsar arbetsklädestillverkarna Operose och Blåkläder och på mammakollektioner.

Att vara gravid inom hantverks- och byggbranschen är inte helt lätt. Åtminstone inte hur man ska klä sig när magen börjar att växa. Hittills har gravida kvinnor fått klä sig i flera nummer för stora varselbyxor (arbetsbyxor med bland annat reflexer) och sätta ett stort skärp i midjan.

Först ut med mammabyxor inom byggbranschen var Operose, som för två år sedan vann Nordbyggs guldmedalj för bästa produktnyhet. Nu satsar också den stora arbetsklädestillverkaren Blåkläder på mammabyxor.

– Kvinnor är underrepresenterade i bygg- och anläggningsbranschen. Det är bara åtta procent som är kvinnor, och de flesta av dem arbetar inom kontoret. Men det finns kvinnor ute på byggarbetsplatserna och de måste kunna ha fungerande arbetskläder, även när de är gravida, säger Blåkläders Sverigechef Peter Mönhage.

Kvinnliga medarbetare ska också ha kläder som fungerar

Blåkläder som tillverkar arbetskläder till en rad av landets största byggföretag som NCC, Peab, Skanska och JM, och också fått propåer från sina kunder om att hitta en lösning på de kvinnliga medarbetarnas klädbehov – och nu även mammabyxor.

Arbetsklädestillverkaren Operose var först ut mammabyxor för hantverkare och byggare.. Bild: Victoria Henriksson
Arbetsklädestillverkaren Operose var först ut mammabyxor för hantverkare och byggare.. Bild: Victoria Henriksson

Blåkläder har tagit fram en varselbyxa och en servicebyxa för gravida, med en mudd som ska följa alla sorters gravidmagar.

Men bolaget räknar inte med att gravidbyxan kommer att bli en storsäljare, kanske upp till 300 par per år, vilket är väldigt låga volymer i relation till företagets normala produktion.

– Vi funderar på att det ska vara möjligt att hyra dem, för det är inte säkert att man vill investera i ett par varselbyxor för 1 000 kronor, som kanske bara används i sex månader. Om vi hyr ut dem, och de inte är för slitna går det att fräscha upp dem och använda dem på nytt. Och då blir det hållbart också, säger Peter Mönhage.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi