Privatekonomen Arturo Arques växte upp i ett hem där det var ont om pengar – det har präglat stora delar av hans liv. Gymnasieeleverna Avin Mezor och Mohamed Abdullahi tog till sig alla hans goda regler om hur man skapar en hållbar ekonomi.
Privatekonomen Arturo Arques växte upp i ett hem där det var ont om pengar – det har präglat stora delar av hans liv. Gymnasieeleverna Avin Mezor och Mohamed Abdullahi tog till sig alla hans goda regler om hur man skapar en hållbar ekonomi.

Mamma – världens bästa ekonom

Konsten att lära sig att hantera pengar för att kunna leva ett gott liv har fler bottnar än kronor och ören. Det fick Angeredselever lära sig under en bejublad lektion – i privatekonomi.

ANNONS
|

Gymnasieeleverna i Angeredsgymnasiet fyllde skolans teatersal till sista plats för att lyssna på Swedbanks privatekonom Arturo Arques. En obligatorisk lektion i privatekonomi, som blev en föreläsning om livet. För pengarna och livet går hand i hand, om vad man kan göra och förverkliga – eller inte.

– När jag var 14 år spelade jag ishockey och drömde om att spela i landslaget. Jag glömmer aldrig den dag jag kom hem och mamma sa att jag var tvungen att sluta med hockeyn för vi hade inte råd. Jag var tvungen att hitta en ny sport som vi hade råd med, det blev volleyboll, berättar Arturo Arques, och konstaterar att han vet exakt hur det är att växa upp i ett hem där det är ont om pengar. Hans föräldrar kom från Spanien till Sverige för att arbeta.

ANNONS

– Det är lite tuffare för oss med invandrarbakgrund att lyckas än för en vanlig svenne, konstaterar han.

Tre grundregler för alla

Men det är inte omöjligt. Man måste bara jobba lite hårdare, lägga i en lite högre växel och att vara en bra kamrat.

Nu har det gått väldigt bra i livet för Arturo Arques, han har dubbla högskoleexamen både som lärare och i ekonomi.

– Men ingen har varit en bättre lärare i privatekonomi än min mamma. Trots att hon bokstavligen satt och vände på varenda krona åt vi oss mätta varje dag och varenda räkning var betald, säger han.

Och hans mamma hade precis samma tre grundläggande regler för ekonomi som de mångmiljonärer som han senare skulle träffa i sitt yrkesliv; spara först – konsumera sedan, låna aldrig till konsumtion, och lånar du pengar se till att betala tillbaka dem.

– Livet handlar om att njuta, utvecklas och ha roligt. Men man kan inte ha roligt jämt. Ibland är det bra att avstå från att ha roligt nu och lägga undan lite pengar, för "den som spar han har" som ett svenskt talesätt säger.

Tänk efter före

I dag finns det 36000 personer i kronofogdens register som under 26 år som har skulder och betalningsanmärkningar och som inte kan hyra bostad eller köpa på avbetalning.

ANNONS

Grunden för en sund och hållbar ekonomi är att tänka efter före. Och genom att spara, och spara smart för att kunna förverkliga sina drömmar.

– Ni är så unga och har förutsättningarna att kunna uppnå mycket. Gör er inte till offer för omständigheterna, för nyckeln till framgång ligger hos er, säger han.

– Och det viktigaste av allt i livet är att man är en god vän och vårdar sina vänner. För vägen till framgång går genom personliga relationer.

"Jag vet hur tufft det kan vara"

Avin Mezori, 18 år, som drömmer om att bli jurist kände igen sig Arturo Arques resonemang.

– Jag konsumerar en del kläder, men det är också för att mina föräldrar vill att jag ska ha en fin ungdom. Men jag tar också ansvar och sparar en del, säger hon.

Mohamed Abdullahi, 20 år, tänker sig en framtid som företagare.

– Det är bra att veta hur man ska tänka och göra med pengar. De där grundreglerna kommer jag att ta med mig, säger han.

Arturo Arques var själv lite tagen efter lektionen.

– Jag vet hur tufft det kan vara, men många av de här ungdomarna har och har haft det långt mycket tuffare än vad vi hade, säger han.

ANNONS
ANNONS