Maja är fast i ett glapp

ANNONS
|

På köksväggen hänger fotografier. I mitten hänger Pippi Långstrump, ett äkta gammalt LP-album. Sidan om hänger fotografier på Majas mamma.

Hon bläddrar i sin kalender. Måndag kväll: 1.5 timme som ledare på en målarkurs för utvecklingsstörda. Tisdag förmiddag: några timmar som skådespelerska. Och så vidare. Sedan skolan har hon haft ett tiotal jobb. Allt från att stå kroki-modell några timmar till festivalarbete.

Det ena uppdraget leder till nästa och på så sätt har hon lyckats hitta några enstaka kulturjobb. Men bara några timmar då och då. Kanske någon dag.

Maja Långström gick ut gymnasiets teaterlinje i fjol. Efter skolan flyttade hon till en egen lägenhet. Sedan dess har hon haft kontakt med arbetsförmedlingen men de flesta jobben har hon fixat själv.

ANNONS

Eftersom hon inte har fyllt 20 år och inte uppfyller arbetsvillkoren för a-kassa är hon inte berättigad till alfa-kassa och dess grundbelopp på högst 320 kronor per dag.

- Jag befinner mig i ett glapp. Det känns som de har glömt oss under 20 som har flyttat hemifrån, säger hon.

- Mamma hjälper mig, och så har jag tagit ut lite på banken. Men eftersom jag har pengar på banken kan jag inte få socialbidrag. Men de pengarna är min enda säkerhet. Jag kommer att syssla med kultur och kommer inte tjäna mycket pengar, fortsätter hon.

Genom arbetsförmedlingen har hon blivit erbjuden så kallad kommunal arbetspraktik Kup. Men Maja säger att hon inte har råd att säga ja. Ersättningen under praktiktiden är för låg för att hon ska ha råd att betala hyran. Maja valde att bara gå introduktionen och lära mig att skriva CV och söka jobb.

Att inte vet hur mycket pengar hon har och hur det ska bli nästa vecka gör henne orolig.

- Jag vaknar med stressen, det är det första jag tänker på. Jag skriver olika listor över vad jag ska göra, när jag är på ett jobb har jag redan börjat planera för det andra. Man kan aldrig koncentrerar sig helt på det man gör.

ANNONS

Men hon föredrar ändå det och därmed få lov att jobba med det hon brinner för. Men kombinerat med det jobbar hon ibland med annat.

- Nu är jag uppsatt på en lista över förskollärarjobb som inhoppsvikarie.

ANNONS