Oljepriserna steg kraftigt i maj. Arkivbild.
Oljepriserna steg kraftigt i maj. Arkivbild. Bild: Eli Hartman/Odessa American/AP

Maj bästa månaden för amerikansk råolja

Oljepriserna steg kraftigt även på fredagen. Det innebär att maj var den bästa månaden sedan statistik började föras för den amerikanska råoljan, men från extremt låga nivåer.

ANNONS

När handeln stängde på fredagen låg den amerikanska råoljan WTI (West Texas Intermediate) på 35,49 dollar per fat för juli månads terminskontrakt, en uppgång under dagen på 5,3 procent.

Därmed gick WTI-oljan upp 88 procent under maj, den hittills bästa månaden – efter den stora kollapsen i april.

Nordsjöoljan (Brent) hade också en bra dag och månad. Vid stängning på fredagen låg julikontrakten på 35,33 dollar fatet och augustikontrakten på 37,84 – en uppgång med ungefär 5 procent under dagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

I maj steg Brentoljan därmed cirka 40 procent – den bästa månaden sedan mars 1999.

Bakom skutten ligger bland annat kraftigt minskat olje- och gasproduktion i USA och Kanada, i kombination med förväntat stigande efterfrågan när världens länder kickat igång sina ekonomier igen efter coronarestriktionerna.

ANNONS

På fredagen sade president Donald Trump också att USA ska upphäva Hongkongs gynnade ekonomiska status – men ingenting om att de större handelsförhandlingarna mellan USA och Kina är i fara.

– Det fanns mycket nervositet inför den här presskonferensen, så det ser ut som det värsta scenariot inte verkar växa fram, säger John Kilduff vid analytikerfirman Again Capital Management i New York till Reuters.

Den amerikanska råoljan benämns som WTI (West Texas Intermediate) och används som riktmärke i prissättning av olja.

När man pratar om oljepriser refererar man även till den råolja som utvinns ur Nordsjön och som kallas Brentolja.

Nordsjöolja (Brent) och amerikansk råolja (WTI) handlas med så kallade terminskontrakt, ett riktmärke på oljemarknaden.

För svensk del är det främst Brent-olja som importeras. Statistik från Energimyndigheten visar att gällande förra årets oljeimport kom 51 procent från Norge, 27 procent från Ryssland och tolv procent från Nigeria.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS