Madoff-offer får pengar

ANNONS
|

Kunder som lurades av storsvindlaren Bernard Madoff kommer att få dela på drygt 534 miljoner dollar (motsvarande 3,7 miljarder kronor). Men det är en liten del av alla krav. Konkursförvaltaren fortsätter försöken att återvinna försvunna pengar.

Madoff dömdes i somras till 150 års fängelse.

De belopp kunder gjort anspråk på sedan det avslöjades att han hade iscensatt ett gigantiskt pyramidspel är stora: totalt 21,2 miljarder dollar (147 miljarder kronor) på 2 335 konton i Madoffs företag, enligt de senaste beräkningarna.

De utbetalningar som aviserades på onsdagen motsvarar tre procent av de försvunna tillgångarna och mindre än en åttondel av de krav på återbetalning som förvaltaren Irving Picard har godkänt hittills.

ANNONS

Picard, som är utsedd av domstol, har hittills lyckats återvinna 1,4 miljarder dollar, men advokaten har lämnat in en rad stämningar (på motsvarande 15 miljarder dollar) mot kunder som gynnades av Madoff. Picard kommer bland annat att fortsätta försöken att återfå drygt 7 miljarder dollar från dödsboet efter miljardären Jeffry Picower, som i helgen dog av en hjärtattack i sitt hem i Florida.

Flera nära släktingar till Madoff finns också bland de stämda.

15 974 krav på återbetalning har inkommit. Picard har gått igenom 2 861 av dessa, varav drygt hälften av godkänts som berättigade. I februari väntas en domstol meddela sin syn på hur Picard i sin tur bedömer vilka av anspråken man ska försöka uppfylla.

ANNONS