Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrike och Storbritannien har hamnat i luven på varandra om hur många licenser franska fiskeindustrin ska få för att fiska i brittiska vatten efter brexit. Arkivbild.
Frankrike och Storbritannien har hamnat i luven på varandra om hur många licenser franska fiskeindustrin ska få för att fiska i brittiska vatten efter brexit. Arkivbild. Bild: Gareth Fuller/AP/TT

Macron och Johnson vill lösa fiskebråk

Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har enats om att försöka göra upp i den infekterade konflikten om fisket på brittiska vatten efter brexit.

De båda ledarna möttes på tu man hand för att i ungefär 25 minuter i skuggan av G20-toppmötet i Rom diskutera frågan.

– Målet för både presidenten och premiärministern var att arbeta för en de-eskalering, sade en fransk regeringskälla efter mötet.

Han sade att siktet är inställt på "praktiska och operativa åtgärder" för att lösa konflikten så snart det går.

EU-båtars rätt att fiska i brittiska vatten var en av de stora symbolfrågorna i avtalet om Storbritanniens EU-utträde, trots att fisket i sig utgör en bråkdel av ländernas ekonomier.

EU-båtar har enligt brexitavtalet fortsatt rätt att under reglerade former fiska i brittiska vatten. Enligt avtalet ska de brittiska fiskebåtarnas andel av de årliga fiskekvoterna steg för steg ökas under en femårsperiod.

Från och med 2026 ska det sedan hållas en årlig omförhandling av fiskekvoterna, med en potentiell möjlighet för britterna att helt utestänga EU-båtar.

Den infekterade konflikten har uppstått kring hur många licenser som franska fiskare ska tilldelas.