Statsminister Stefan Löfven (S) gör försök i elfte timmen att få EU-kommissionen att tänka om vad gäller förslag till kriterier för hållbara investeringar, förslag som kan missgynna investeringar i svensk skog och skogsindustri. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) gör försök i elfte timmen att få EU-kommissionen att tänka om vad gäller förslag till kriterier för hållbara investeringar, förslag som kan missgynna investeringar i svensk skog och skogsindustri. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

"EU-förslag om gröna investeringar ohållbart"

Fem i tolv är oron ännu stor för att EU-kommissionens förslag om kriterier för gröna investeringar ska missgynna svenskt skogsbruk, bioenergi och vattenkraft. Det kan göra klimatomställningen dyrare och svårare, befarar regeringen. Moderatledaren anklagar regeringen för passivitet.

ANNONS

Den senaste veckan har statsminister Stefan Löfven (S) haft två enskilda möten med EU-toppar där ämnet tagits upp.

Först var det EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och på onsdagen vice kommissionsordförande Frans Timmermans, som ansvarar för klimat och grön omställning.

Löfven har försökt att få dem att tänka om i kommissionens förslag till den så kallade taxonomin. Taxonomin ska lista vilka verksamheter som är miljömässigt hållbara, till stöd för investerare i EU och utanför. Det ska, bland annat, bidra till att driva på klimatomställningen. Efterfrågan på hållbara investeringsobjekt är stor på finansmarknaden.

Allvarliga brister

"Det finns allvarliga brister i EU-kommissionens förslag", skriver dock det ansvariga statsrådet, finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) i en kommentar.

ANNONS

Vare sig hon eller statsministern ger, efter mötet med Timmermans, mer än skriftliga kommentarer.

Utformningen av taxonomin blir viktig för fondförvaltares och andra investerares vilja att lägga pengar på svenskt skogsbruk och bioenergi, eller söka sig andra objekt. Investeringar i till exempel anläggningar för biodrivmedel från skogsråvara kan få sämre lånevillkor och räntor om de inte klassas som hållbara.

"Taxonomin får inte riskera att bli kontraproduktiv i sin strävan att uppnå klimatneutralitet och fasa ut fossila bränslen." skriver Lindhagen.

Kommissionen skickade ut ett utkast i november, med bara fyra veckors tid att lämna synpunkter. Sedan jul har kommissionen arbetat med ett modifierat förslag som ska läggas fram i slutet av mars, med sikte på beslut i april.

Källor med insyn uttrycker oro för var det ska sluta.

Promemoria

I december skrev finansdepartementet i en promemoria att förslaget skulle innebära att "den absoluta merparten av det existerande svenska skogsbruket inte skulle kunna klassificeras som hållbart enligt taxonomin".

Moderatledaren Ulf Kristersson krävde inför mötet mellan Löfven och Timmermans att Löfven skulle slå näven i bordet om skog, bioenergi och vattenkraft.

– Det finns inget som tyder på att regeringen har agerat kraftfullt för att stoppa de värsta delarna i förslaget, hävdade han.

Åsa Lindhagen eller Stefan Löfvens skriftliga kommentarer ger ingen indikation på om kommissionen alls lyssnar på den svenska kritiken.

ANNONS

Lars Larsson/TT

Fakta: Hållbara investeringar

EU har satt mål för energi och klimat till 2030 och siktar på en klimatneutral union 2050.

Ett medel för att nå målen är taxonomin, ett klassningssystem för hållbara investeringar.

Det ska hjälpa och styra investerare att satsa i miljö- och klimatmässigt hållbara projekt.

Ramverket trädde i kraft i somras. Sedan dess pågår arbete med kriterier för och krav på investeringar för att de ska kunna listas som gröna.

Det handlar bland annat om krav på vattenkraft och bioenergi och indirekt hur skog får användas och brukas.

Kriterierna och klassningen ska börja gälla den 1 januari 2022.

Källa: EU-kommissionen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS