Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mölndal står starkt - men inte säkert

Mölndal står starkt i kampen om Asta Zenecas framtida satsningar på forskning. Men nostalgi eller gamla bedrifter gör inte jobbet, anslagen hamnar där de bästa experterna finns.
Det är utan tvivel vd David Brennans besked. Visst talar han varmt om bolagets anläggning i Mölndal och om forskningen som bedrivs där - "det är centrat för vår utveckling av mag- och hjärt-lungmediciner, två stora områden av markant betydelse".
Men när David Brennan ska beskriva hur forskningspengar ska fördelas ger han en bild som i viss mån för tankarna till bilkriget mellan Trollhättan och Rüsselsheim, där fabrik ställdes mot fabrik av ägaren General Motors.
Varken nostalgi eller gamla bedrifter kommer att vara något att luta sig emot, det blir en hjärnornas kamp eftersom den anläggning med störst potential för den just då aktuella forskningen får pengarna.
Konkurrensen ser ut på samma sätt mellan de forskningsresultat som är framtagna inom företaget och den forskning som köps in i Astra Zeneca.
- Vi investerar miljarder och åter miljarder i vår egna forskning men det är behoven av forskning som styr vad vi ska satsa på. Det får inte ha någon betydelse för inställningen att en substans inte är utvecklad hos oss från början, säger David Brennan.
Tre av fyra storsäljare
Informationsdirektör Staffan Ternby säger att Mölndals ställning är stark inom företaget, exceptionellt stark:
- Det finns ingen så konkurrenskraftig forskningsenhet inom Astra Zeneca, kanske inte i hela branschen. Mölndal har en väldigt stark ställning.
Tre av de fyra riktiga storsäljarna kommer från Mölndal - Losec, Nexium och Seloken.
Samtidigt har personalen på anläggningen i Mölndal haft en tuff tid. Två projekt som drivits under lång tid har fått läggas ned under våren. Det handlar om blodproppshämmaren Exanta och Galida mot åldersdiabetes.
Uppföljare till nedlagt projekt
- Sådant påverkar naturligtvis stämningen men samtidigt har de spännande, tidig forskning på gång.
Ett exempel är en uppföljare till Exanta som nu befinner sig i fas 2, den fas då effektiviteten på sjukdomen undersöks genom små kliniska prövningar på patienter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.