Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Sjuksköterskor på en intensivvårdsavdelning för coronasjuka patienter i Wuhan, Kina. Bild: Xiao Yijiu
Sjuksköterskor på en intensivvårdsavdelning för coronasjuka patienter i Wuhan, Kina. Bild: Xiao Yijiu

Möjligt genombrott kring coronavaccin för Astra Zeneca-bolag

Amerikanska bioteknikbolaget Moderna, ägt av Astra Zeneca, söker tillstånd att pröva nytt coronavaccin på människor hos hälsomyndigheten National Institutes of Health (NiH) i USA.

Bioteknikbolaget Moderna kunde under tisdagen meddela att man tagit fram en möjlig kandidat till vaccin mot det nya coronaviruset, även kallat covid-19.

Företaget, som är ägt av den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca, har därtill fraktat den första omgången av det möjliga vaccinet mRNA-1273 till det nationella allergi- och sjukdomsinstitutet (NIAID), en del av landets hälsomyndighet i USA. Vaccinkandidaten är tänkt att användas i en kommande klinisk fas 1-studie.

LÄS MER: Coronaviruset skapar containerbrist i Göteborg – "kommer bli huggsexa"

Det första bekräftade fallet av det nya coronavirus rapporterades i den kinesiska staden Wuhan den 31 december. Sedan dess har världshälsoorganisationen WHO klassat utbrottet som ett internationellt hälsonödläge. Den globala dödssiffran har överstigit 2 600, enligt WHO:s senaste rapport. I slutet av januari rapporterades det hittills enda fallet i Sverige då en kvinna i Jönköping som nyligen hade besökt Wuhan hade insjuknat.

Virussmittan har också fått kraftiga ekonomiska konsekvenser. Mängder av kinesiska fabriker står stilla och Stockholmsbörsen föll 4,3 procent under måndagen, en nedgång som såg ut att vända uppåt men som istället fortsatte under förmiddagshandeln på tisdagen.

LÄS MER: Börsfallet fortsätter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.