Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Tomas Brunegård, måste betala tre miljoner kronor i skatt för en optionsaffär.
Tomas Brunegård, måste betala tre miljoner kronor i skatt för en optionsaffär. Bild: Robin Aron

Mångmiljonsmällen fastslagen för förre Stampen-chefen

Stampens tidigare vd Tomas Brunegård upptaxeras och åker på en skattesmäll på minst tre miljoner kronor efter att hans överklagan fått avslag i Kammarrätten.
Brunegård har utelämnat väsentliga uppgifter i sin deklaration.
– Vi har inga kommentarer till domen i dag, säger Erik Karlsson, som är Tomas Brunegårds advokat.

Det är en gammal skattehistoria från 2012 där dåvarande vd:n för medieföretaget Stampen, Tomas Brunegård hade betalat 90 000 kronor för aktier värda 13 miljoner kronor. Skatteverket hävdade att Brunegård hade utelämnat väsentliga uppgifter i deklarationen och därmed inte kunde göra en korrekt bedömning – och upptaxerade honom, enligt Nyhetsbyrån Siren.

Tomas Brunegård menande att han ”tveklöst” hade lämnat in korrekta uppgifter och överklagade Skatteverkets beslut till Kammarrätten i Göteborg.

LÄS MER: Skattesmäll på miljoner för tidigare Stampen-vd

LÄS MER: Tomas Brunegård: Inget behov att lägga saker tillrätta

Kammarrätten backar Skatteverket

Men Kammarrätten ger Tomas Brunegård kalla handen och går på Skatteverkets linje och slår fast att Brunegård får en höjning av inkomst av tjänst till 13,4 miljoner kronor och ska därtill ska betala cirka tre miljoner kronor i skattetillägg.

Bakgrunden till skattehistorien är ett optionsavtal mellan Tomas Brunegårds eget bolag och Stampenkoncernen år 2006, som gav Brunegård rätten att köpa aktier i bolaget till ett på förhand bestämt pris.

Då var Stampen en relativt liten koncern, men växte snabbt genom uppköp av lokaltidningar och tryckerier under Tomas Brunegårds ledning.

När han 2012 beslöt sig för att sluta som vd, och ville använda sin rätt att köpa aktierna, var de därför, enligt Skatteverket värda 13,4 miljoner kronor mer än han betalat. Mellanskillnaden ska betraktas som pengar Brunegård tjänat i tjänsten, enligt Skatteverket.

Brunegård invände mot att Skatteverkets beslut dröjde i åtta år efter köpet, vilket försvårat bevisfrågan för honom, menar han.

Men Kammarrätten avslår nu Brunegårds överklagan och han måste betala skatten.

Ingen kommentar till domen

Kammarrätten avslår också Tomas Brunegårds krav på ersättning för sina kostnader i domstolprocessen.

– Vi har inga kommentarer till domen i dag. Vi har tagit del av den och är förstås inte nöjda med beslutet. Men domen kan överklagas inom två månader, och det ska Tomas tänka över nu, säger Brunegårds advokat, Erik Karlsson.

Domen kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.