Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bernie Madoff, när han förhördes som misstänkt för investeringsbedrägerier 2009. Bild: David Karp

Mångmiljardbedragaren Bernie Madoff vill ha nåd

Den dömde amerikanske ekobrottslingen Bernie Madoff genomförde historiens största investeringsbedrägeri på över 124 miljarder kronor. Han dömdes till 150 år i fängelse, men är nu döende och vill få leva sina sista månader i frihet.

Den 81-årige Bernie Madoff har diagnostiserats med njurcancer och har bara 18 månader kvar att leva, uppger flera amerikanska medier. Han har nu bett en domare att benåda honom från hans 150 år långa fängelsestraff, så att han kan få leva sin sista tid i frihet.

– Efter över tio år i fängelse och med mindre än 18 månader kvar att leva, ber Madoff ödmjukt domstolen om att låta nåd gå före rätt, skriver hans advokat Brandon Sample i nådeansökan, uppger Nbcnews.

Läs mer: Madoff beklagar långtidsstraff

Läs mer: Madoff-offer får pengar

Den dåvarande högt respekterade finansmannen Bernie Madoff blev ökänd när han greps i New York i december 2008 av FBI, misstänkt för investeringsbedrägeri. Det var i samband med att den amerikanska finanskrisen bröt ut, som hans mäklarhus Bernad L Madoff Investment Securities föll samman som ett korthus. Hans kapitalförvaltning avslöjades bestå av att han använde nyinsatta klientmedel för att täcka upp för kunder som ville göra uttag.

Det visade sig vara det största investeringsbedrägeriet i historien.

Lurade investerare på 124 miljarder kronor

Totalt beräknas han ha lurat investerare på över 124 miljarder kronor, däribland välgörenhetsorganisationer, en rad amerikanska kändisar och hans egna bekanta. En del förlorade alla sina besparingar.

I rättegången mot honom förklarade han sig skyldig till elva åtalspunkter, däribland bedrägeri och penningtvätt.

Han dömdes till 150 år i fängelse och domaren Denny Chin kallade Madoffs upplägg för "ondskefullt utöver det vanliga".

Läs mer: Investeringar förlorade i bluffbolag

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.