Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nio av tio på den svenska arbetsmarknaden har i dag tjänstepension. Arkivbild.

Många underskattar tjänstepensionen

Tjänstepensionen spelar en viktig roll för hur ens inkomst ser ut vid arbetslivets slut. En ny undersökning visar att många tror att det egna pensionssparandet är viktigare, en uppfattning som kan få konsekvenser för pensionärslivet.

- Generellt står tjänstepensionen för omkring en fjärdedel av pensionen säger Kristina Kamp, ekonom på minpension.se, en pensionssajt som staten driver tillsammans med pensionsbolagen.

Trots det visar en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av bland andra Collectum att bara 37 procent av de tillfrågade tror att tjänstepensionen är viktigast om man vill ha en hög pension. Samtidigt svarade 44 procent att eget pensionssparande är det som spelar störst roll.

- Men då ska man komma ihåg att det krävs ett ordentligt sparande om man vill få lika mycket pengar som tjänstepensionen ger en.

För en person som tjänar 39 000 kronor handlar det om att spara 2 000 kronor per månad. Den som tjänar 49 000 kronor får lägga undan cirka 5 000 kronor i månaden för att nå upp i samma nivå som tjänstepensionen.

Den som jobbar på ett företag utan tjänstepensionsavtal har möjligheten att leta efter andra lösningar. Kristina Kamp rekommenderar dock att man i första hand ska försöka förhandla sig till en tjänstepension med sin arbetsgivare.

- Många unga på arbetsmarknaden tycker säkert att ett gymkort är en viktig jobbförmån. Men först och främst ska man se till att man får tjänstepension. Annars kan det hända att man får en betydligt lägre inkomst när det är dags att sluta arbeta.