Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många svenskar ser positivt på att bostadspriserna sjunker, enligt en undersökning. Arkivbild

Många positiva till sjunkande bopriser

Sjunkande bopriser – och säljpanik? Kanske för en del, men många svenskar ser positivt på prisfallet på bostadsmarknaden, enligt en undersökning.

De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter sjunkit med 6,3 procent och villapriserna med 3,3 procent, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Prisfallet skapar oro hos dem som är i färd med att sälja – men många svenskar är samtidigt positiva till nedgången.

Positivt

En undersökning från Fastighetsbyrån visar att 36 procent av drygt 1 000 tillfrågade ser positivt på prisnedgångarna. Som motivering anges att det då blir billigare att köpa sin första bostad, eller att det blir billigare att köpa en ny.

- Ofta beskrivs prisutvecklingen i negativa ordalag, men det har varit utifrån dem som bor i bostad i dag och det är ju inte så konstigt att de är negativa. Men prisnedgången har attraherat många som är på väg in på marknaden, säger Engström och konstaterar att antalet affärer har ökat i år jämfört med samma period i fjol.

Bra för konsumenten

Johan Engström säger att marknaden nu kommit in i ett lugnare läge, och att köpen kan göras med mer eftertanke.

- Det är en oerhört bra ur konsumentperspektiv. Affären blir inte lika hetsig. Vi har fått en tydlig rekyl på en alltför kraftig prisuppgång under ett antal år, men nu börjar marknaden bli balanserad. Jag ser ett stabilt år framför mig.

31 procent svarar samtidigt att utvecklingen är negativ eftersom den leder till lägre vinst vid eventuell försäljning, och mindre kontantinsats att lägga vid nästa bostadsköp. 34 procent svarar att de inte bryr sig om prisutvecklingen på bostäder.