Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många nya jobb i Göteborg

Göteborgsföretag ligger nära 14 procent över riksgenomsnittet för nyanställningar. Det visar en sammanställning från kreditupplysningsföretaget Syna.

Syna har jämfört alla län och kommuner i Sverige för att se var företagen nyanställer mest.

I Västra Götaland var det 13,16 procent av företagen som nyanställde 2016, vilket ligger över riksgenomsnittet på 12,94 procent. Storlänet hamnar i mitten på listan bland län där nyanställningar ökar. Örebro län toppar och Gotlands län hamnar på jumboplats med 11,22 procent.

LÄS ÄVEN: Nu är det goda tider för tjänstemännen

Bättre än Stockholm

Göteborgsföretagen ligger på 13,72 procent, klart över Stockholms 13,33. Men båda storstäderna är helt omkörda av Malmö som hamnar på sjätte plats i landet med sina 13,92 procent bland de kommuner med över 2 000 företag där det görs mest nyanställningar.

– Att det råder högkonjunktur i landet betyder inte att det påverkar lika mycket överallt, säger Harald Stjerna, delägare i Syna.

– Det finns också regionala och lokala konjunkturer som påverkas mycket av vilken typ av företag som finns i området. Storstäderna har en väldig befolkningstillväxt som gör att många olika branscher gynnas, säger han.

Herrljunga bäst i Västra Götaland

På orter med färre än 2 000 företag är det Herrljunga som toppar nyanställningslistan i Västra Götaland. Här anställdes 17,78 procent fler personer 2016.

Inte en enda kommun i Västra Götaland hamnar på Synas tio-i-botten-lista bland de kommuner som anställer minst. På allra sista plats hamnar Lidingö med 6,23 procent nyanställningar.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi