Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många nya jobb i Göteborg

Göteborgsföretag ligger nära 14 procent över riksgenomsnittet för nyanställningar. Det visar en sammanställning från kreditupplysningsföretaget Syna.

Syna har jämfört alla län och kommuner i Sverige för att se var företagen nyanställer mest.

I Västra Götaland var det 13,16 procent av företagen som nyanställde 2016, vilket ligger över riksgenomsnittet på 12,94 procent. Storlänet hamnar i mitten på listan bland län där nyanställningar ökar. Örebro län toppar och Gotlands län hamnar på jumboplats med 11,22 procent.

LÄS ÄVEN: Nu är det goda tider för tjänstemännen

Bättre än Stockholm

Göteborgsföretagen ligger på 13,72 procent, klart över Stockholms 13,33. Men båda storstäderna är helt omkörda av Malmö som hamnar på sjätte plats i landet med sina 13,92 procent bland de kommuner med över 2 000 företag där det görs mest nyanställningar.

– Att det råder högkonjunktur i landet betyder inte att det påverkar lika mycket överallt, säger Harald Stjerna, delägare i Syna.

– Det finns också regionala och lokala konjunkturer som påverkas mycket av vilken typ av företag som finns i området. Storstäderna har en väldig befolkningstillväxt som gör att många olika branscher gynnas, säger han.

Herrljunga bäst i Västra Götaland

På orter med färre än 2 000 företag är det Herrljunga som toppar nyanställningslistan i Västra Götaland. Här anställdes 17,78 procent fler personer 2016.

Inte en enda kommun i Västra Götaland hamnar på Synas tio-i-botten-lista bland de kommuner som anställer minst. På allra sista plats hamnar Lidingö med 6,23 procent nyanställningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.