Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Många missar tusenlappar vid flygförseningar

Är ditt flyg försenat? Då kan du ha rätt till flera tusen kronor i ersättning – något som endast var fjärde resenär känner till, enligt en ny Sifo-undersökning.

- Vi ser att frågan är en av de mest frekventa gällande försenade flyg i vårt frågeforum. Man känner inte till vad man har rätt till, säger Jolanda Girzl, enhetschef vid Konsument Europa, till TT.

- Flygbolagen ska lämna skriftlig information på plats om vilka rättigheter man har som passagerare, men det händer att de inte gör det.

"Ganska mycket pengar"

Om flyget är försenat med minst tre timmar vid flygningar till och från flygplatser inom EU har resenärer rätt till schablonersättning från flygbolaget.

Ersättningens storlek beror på hur lång flygsträckan är. För flygningar från Sverige till Medelhavet gäller ersättning vanligtvis på 400 euro, vilket motsvarar 3 900 kronor, per passagerare.

- Är det en familj som reser kan det bli ganska mycket pengar om man ska begära ersättning, säger Jolanda Girzl.

15 procent begär ersättning

Endast 15 procent av resenärer som drabbas av försenat flyg begär ersättning från flygbolagen – trots att det är kostnadsfritt, visar undersökningen. Allt fler tar i stället hjälp av ett kompensationsbolag för att få rätt mot flygbolagen, vilket kan kosta mellan 25 och 30 procent av ersättningen.

- Det finns många vägar, men man kanske tror att det är jobbigt att fylla i blanketterna. Då tar många vägen genom tjänster, men tänker inte på hur hög kostnaden är.