Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Var tredje kvinna tror pensionen kommer vara svår eller omöjlig att leva på, enligt ny undersökning från Sifo och Swedbank. Arkivbild.

Många kvinnor tror på kärv pension

Var tredje kvinna tror att det blir svårt eller omöjligt att leva på pensionen, enligt en ny undersökning gjord av Sifo och Swedbank.

Kvinnor i Sverige har lägre pension än män. Enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) från 2016 nådde kvinnors pensioner bara upp till två tredjedelar av den nivå som män ligger på. Skälet till det är kvinnors lägre löner, enligt undersökningen.

- Det är livsinkomsten som avgör. Kvinnor som grupp har lägre löner än män, vilket leder till lägre pensioner, säger Swedbanks senioranalytiker Madelén Falkenhäll.

En annan vattendelare mellan kvinnor och män är deltidsarbete. Nästan två tredjedelar av alla kvinnor har någon gång under sitt yrkesliv arbetat deltid. Bland män är den andelen en tredjedel. Därtill saknar närmare hälften av de kvinnor som arbetat mindre än heltid kunskap om vilken effekt det får för sin pension.

Undersökningen visar även att många kvinnor, 34 procent av de tillfrågade, tror att det kommer att bli svårt eller omöjligt att leva på pensionen.

Trots att kvinnor och män privatsparar i samma utsträckning lägger kvinnor undan lägre belopp.

- Det är inte konstigt att kvinnor sparar lägre belopp än män, de har ofta en lägre lön och mindre marginaler, säger Madelén Falkenhäll.

Över 3 000 personer deltog i Sifos undersökning gjord i januari 2018.