Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Av 8 151 sålda bostadsrätter i november gick 1 796 bostäder, 22 procent, för under utgångspris. Arkivbild.

Många bostadsrätter under utgångspris

I november såldes 1 796 bostadsrätter under utgångspris i Sverige. Det är den högsta nivån för månaden sedan 2013.

- Det här kan vara ett tecken på att fler anpassar sina förväntningar till marknadsläget, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, som sammanställt siffrorna.

- Bostadsmarknaden har haft en utmaning där många spetsat in sig på rekordnivåer. Sedan har det skett en justering i marknaden så att det är svårt att få rekordmycket.

Antalet bostadsrätter som såldes under utgångspris i november ökade med 7 procent jämfört med samma period förra året – från 1 682 till 1 796.

Ökningen är som störst i Västra Götalandsregionen, 21 procent jämfört med november i fjol. I Skåne var motsvarande ökning 6 procent. Stockholm däremot har en motsatt utveckling där antalet bostadsrätter som säljs under utgångspris har minskat med 18 procent.

- Stockholmsmarknaden har börjat pigga på sig. Bland annat har utbudet börjat sjunka. Det var en väldigt stor oro i Stockholm förra hösten, och jämför man med det ser det bättre ut, säger Staffan Tell.

Totalt såldes 8 151 bostadsrätter i november, enligt Hemnet. Av dem gick 22 procent för under utgångspris, vilket var den högsta andelen sedan mars och en ökning med 6 procent jämfört med samma månad 2017.

Generellt är augusti en stark månad med många attraktiva bostäder och en relativt liten del som säljs under utgångspris, i år 15 procent.