Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Målarstrejk i Göteborg

265 målare har gått ut i strejk efter att förhandlingarna mellan Svenska Målareförbundet och Måleriföretagen har havererat. Flera företag i Västsverige är inblandade.

Förhandlingarna mellan Svenska målareförbundet och Måleriföretagen har havererat och fredagsmorgonen gick måleriförbundet ut i strejk. Med oenigheter kring lönenivåer och bland annat ackordlöningssystemet har förhandlingarna kört fast.

- Måleriföretagen vill angripa ackordsystemet som är en stor del av målarnas löner, säger Ronny Johansson, ordförande i Svenska målareförbundet i väst.

Måleriföretagen i Sverige menar att det är en felbedömning.

- Vi vill ha kvar ackordet. Men måleriföretag i dag tvingas betala en mätningsavgift för ackordsystemet. Men bara 25 procent använder tjänsten. Vi vill att de som använder tjänsten ska betala för det, säger Björn Hellman vd på Måleriföretagen i Sverige.

Ronny Johansson och Svenska målareförbundet anser att en sådan förändring urholkar systemet. Det skulle bli för dyrt för enskilda företag att använda sig av ackordsystemet om inte alla betalade mätningsavgiften. Nu har totalt 265 målare gått i strejk på runt 40 företag i hela landet. I område Väst ingår fyra företag: två i Västra Frölunda, ett i Landvetter och ett i Mölndal.

Ett av företagen är KP måleri som har runt ett 30-tal anställda utplacerade på 15 arbetsplatser. Sedan klockan 05:00 på fredagsmorgonen står verksamheten helt still.

- Parterna står väldigt långt i från varandra, säger Rolf Dahlin, arbetsledare på KP måleri.

Kraven från Svenska målareförbundet handlar om: arbetstidsförkortning, fler friskvårdstimmar, att de långa resetiderna ses över samt att rätten till graviditetspenning ska stärkas. Förslag till löneökning har förbundet lagt på 3,2 procent– en helt orimlig nivå, enligt Måleriföretagen.

- Vi har haft enorma reallöneökningarna eftersom vi följt marknadens riktmärke på 2,2 procent. Nu lägger de sig långt över det, säger Björn Hellman.

Hur ser utsikterna för förhandlingarna ut?

- Det ser väldigt mörkt ut. Vi har inga datum inplanerade för förhandlingar och medlarna har avsagt sig uppdraget. Det finns risk för en långvarig strejk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.