Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En bostadsrätt kan vara mindre än vad som anges i säljannonsen. Arkivbild.

Mät helst bostaden innan du köper

Har du verkligen koll på hur stor bostaden som du planerar att köpa är? En lägenhets faktiska yta stämmer inte alltid med vad som finns angivet i registren. På en bomarknad med höga kvadratmeterpriser kan avvikelser ha stor inverkan på bostadens värde.

Bostadsrättföreningens uppgifter om lägenheternas storlek härstammar ofta från när fastigheten byggdes. Lägenheter som på pappret ser lika ut kan i själva verket skilja i storlek, till exempel kan väggarna vara tjockare längre ner i fastigheten vilket gör lägenheten mindre. År 1987 fastställdes nya regler för mätning, och mindre justeringar har också gjorts så sent som 2009 parallellt med att det blivit populärt att omvandla vinds- och källarvåningar till lägenheter.

- Då blev lägenheterna ofta lite större, eftersom man började mäta annorlunda. Tidigare hade man till exempel inte räknat in utrymmen som garderober och mellanväggar, säger Eddy Löjdkvist, mäklare vid Svensk fastighetsförmedling.

Trots att bomarknaden sedan slutet av sommaren visat på en negativ trend är kvadratmeterpriserna fortfarande höga: 85 000 kronor i centrala Stockholm, 68 000 kronor i centrala Göteborg, enligt Svensk mäklarstatistiks decembermätning.

Vid bostadsaffärer där kvadratmetrarna inte visar sig stämma rör det sig ofta om mindre avvikelser. Handlar det om mindre än två kvadratmeter görs ofta ingenting. Men har man otur kan avvikelsen innebära en förlust på hundratusentals kronor.

Kom överens innan

- Skiljer det på 10-15 kvadratmeter kan skadan vara 700 000-900 000 tusen kronor, säger Eddy Löjdkvist och minns en affär som en mäklarkollega till honom förmedlat där avvikelsen uppgått till den storleken.

- Då fick man lösa det med att säljaren fick betala tillbaka en del av köpeskillingen till köparen.

Enligt Eddy Löjdkvist har säljaren ett ansvar för att känna till den verkliga ytan.

- Det kan man aldrig friskriva sig från, så som man kan göra med mycket annat.

Men om säljaren, efter genomförd affär, inte är tillmötesgående kan det för köparen vara lättare sagt än gjort att komma med invändningar i efterhand.

- Som köpare har du också en undersökningsplikt. Konsekvensen blir då att man måste stämma säljaren om man inte kommer överens efteråt. Och det är inte alltid så lätt att driva sådana ärenden, säger Monika Jukic, chefsjurist på Sveriges bostadsrättscentrum SBC.

Skriv in i avtalet

Ett alternativ är att ta höjd för eventuella avvikelser redan innan kontraktet signeras, genom att skriva in i avtalet att priset ska justeras om det senare framkommer att lägenheten är mindre än vad som sagts.

- Det är inte så vanligt att man gör det. Men innan man skrivit under ett avtal är allt förhandlingsbart. Det är mycket lättare att komma med den typen av invändning innan köpet är genomfört, säger Monika Jukic och tillägger att man då också bör bestämma hur mycket avvikelsen ska vara värd.

Allra bäst är förstås om köparen, innan kontraktet skrivs, får tillfälle att genomföra en mätning. Måtten hämtas då in med lasermätare, och ligger sedan till grund för en datamodell utifrån vilken den faktiska ytan bestäms. Det kostar några tusenlappar beroende på lägenhetens storlek och då behöver också fackmän tillgång till lägenheten.