Mäns sparande vinner i långa loppet

Hälften av oss svenskar sparar utan ränta. Pengarna sitter på kontot hos banken och vi jämför inte med andra alternativ. Kvinnor väljer i större utsträckning än män trygga sparalternativ – och riskerar att förlora pengar på det. Men under det senaste året har det räntesparandet varit det som gått minst dåligt.

ANNONS
|

Riksbanken sänkte styrräntan till en ny lägstanivå nu senast. Samtidigt sparar vi mer än tidigare på sparkonton. Många vet dessutom inte vad de har för ränta, om de alls har någon. Inte minst kvinnor, enligt en undersökning som SBAB har gjort.

– Respektera dina pengar och spara med avkastning, uppmanar Emma Persson, boendeekonom på SBAB som nagelfarit våra sparvanor.

Undersökningen visar att 70 procent av kvinnorna är osäkra på räntenivån på sitt konto, att 36 procent inte vet alls och 34 procent vet ungefär. 17 procent av kvinnorna säger dessutom att de inte har ork eller förmåga att jämföra olika aktörer mot varandra för att få den bästa räntan.

ANNONS

Nästan 30 procent av männen svarar i stället tvärsäkert att de vet vilken ränta de har på sitt sparkonto mot 18 procent av kvinnorna.

– Många kvinnor litar på att deras huvudbank löser sparandet åt dem men då riskerar de att bli helt utan avkastning. Sparbufferten ska kunna tas ut på en gång men för den skull ska räntan inte vara noll. I bästa fall behöver du inte använda pengarna utan de är kvar på kontot i många år. Då ska ränta-på-räntaeffekten inte underskattas, säger hon.

Att kvinnor generellt är försiktigare med sitt sparande är känt sedan tidigare.

– Min egen teori är att man från skoltiden fått med sig att matematik och siffror inte är så coolt, och därför är självförtroendet lägre när det gäller privatekonomin. Då tänker man oj, det där kan jag inte. Men det är inte svårt och du kan ta makten över dina pengar, vare sig du är kvinna eller man, säger hon.

I själva verket är avkastningen en slags pengamaskin som ökar effekten av ditt sparande. Förutsatt att den är positiv, förstås, och inte minst om du ska spara i flera år. Både avkastningen och eventuella avgifter påverkar storleken på det slutliga sparkapitalet mycket mer än man kan tro.

ANNONS

Claes Hemberg är sparekonom på Avanza Bank och har för GP:s räkning tittat på hur en typisk kvinnas och en typisk mans sparande har utvecklat sig på ett år respektive fem år.

Kvinnan i exemplen har en större andel räntesparande och mindre andel aktier och fonder än mannen, och det har gett sämre avkastning de senaste fem åren.

Mannen har i stället mer pengar i aktier eller fonder än i räntesparande, och hans sparande har stigit mer i värde – trots börsens kraftiga nedgång på sistone. Hade de till exempel haft 50 000 kronor i sparkapital från början så skulle han ha 63 000 kronor efter fem år, efter skatt, och hon 59 500 kronor. Det är 3 500 kronor mindre.

Hade samma 50 000 kronor satts på ett sparkonto med en genomsnittlig ränta så hade de vuxit till 54 500 kronor, men om räntan varit noll så hade värdet varit 50 000 kronor.

Tittar man på det senaste året är det den typiska kvinnan som det gått minst dåligt för. Hennes sparkapital har minskat med fem procent jämfört med den typiska mannens som gått ner med åtta procent.

Claes Hemberg tycker ändå att sparare ska välja aktier och fonder, i alla fall för långsiktigt sparande.

ANNONS

– På ett års sikt är sparkonto stabilt. Men ska vi spara längre tid än så behöver vi välja annorlunda. Tillväxten för en globalfond har varit över 40 procent på fem år medan pengarna på sparkontot har ökat med drygt 9 procent, säger Claes Hemberg.

– Du kan med fördel blanda lite räntefond med en globalfond, till en egen mix av ränte- och aktiesparande. En färdig blandfond är däremot ofta väldigt dyr, så undvik dem. En billig fond ska inte kosta mer än 0,2 procent, det är ett bra riktmärke, säger han.

Och glöm inte att titta på räntan på sparkontot, där du har din kortsiktiga buffert. Om räntan är noll så är det dags att leta högre ränta hos någon annan bank. Du behöver inte ens prata med din bank där du har kontot i dag om du bestämmer dig för att byta.

Får du sedan blodad tand så kan du greppa ditt övriga sparande. Det du har till semesterresan, husköpet eller pensioneringen och som är på längre sikt. Ju längre spartid, desto mer betyder avkastningen.

Hitta högre ränta till bufferten

+ Det finns många oberoende jämförelsesajter på nätet. Titta på dem och se vilka sparräntor olika aktörer erbjuder.

ANNONS

+ Välj ett konto som har insättningsgaranti, vilket gör att staten garanterar pengarna om banken går i konkurs.

+ Sparpengarna ska gå att ta ut med kort varsel, annars faller idén med bufferten.

+ Öppna ett konto hos nya aktören och flytta pengarna dit.

+ Allt går att göra på nätet på en halvtimme, när som helst på dygnet.

ANNONS