Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det har varit högt tryck på visningarna i Göteborg i januari, enligt mäklarna. Bild: Anna Svanberg
Det har varit högt tryck på visningarna i Göteborg i januari, enligt mäklarna. Bild: Anna Svanberg

Mäklarstatistik: Höjda bostadspriser i Göteborg

Medan bostadspriserna drog iväg uppåt över stora delar av landet efter nyår – stod bostadspriserna och stampade i Göteborg. Men bostadsutbudet är lågt och priserna kommer att öka, spår mäklarna.

I januari steg priset på bostadsrätter med en procent i hela riket. I Stockholms innerstad steg priserna med två procent – men i Göteborg stod prisutvecklingen stilla både för bostadsrätter och villor, visar Svensk Mäklarstatistik.

Det betyder inte att göteborgarna är ointresserade av bostadsaffärer. Tvärtom, menar Sven-Erik Kristensen, regionchef för Bjurfors i Göteborg.

– I Göteborg har vi haft en rivstart på det nya bostadsåret. Stora visningsveckan i början av januari var den mest välbesökta på många år. Det ökade intresset märks också på att affärerna görs upp allt snabbare och till högre nivåer, och detta tror jag snart kommer att märkas på prisutvecklingen, säger Sven-Erik Kristensen.

Ett av de avgörande skälen är att utbudet av bostäder är begränsat, vilket i sin tur brukar leda till en prisuppgång.

LÄS MER: Säljaren kung på bomarknaden i Göteborg igen

LÄS MER: Nya bostadssiffror visar: Göteborg nära nytt prisrekord

Bostadsutbudet minskat med 25 procent

Samma observation har Erik Olssons fastighetsförmedling i Göteborg gjort under början av året.

– Göteborgs bostadsmarknad har fått en bra start på 2020. Utbudet är ändå lägre än vad vi väntat med en minskning på ungefär 25 procent jämfört med samma tid förra året. Det innebär många visningsbesökare och fler budgivare per bostad. Det har blivit mer av "säljarnas marknad", säger företagsgrundaren Erik Olsson i en kommentar.

Och andelen bostäder som säljs innan den publika huvudvisningen är nu uppe på nära en femtedel, hos Erik Olssons fastighetsförmedling.

– Nu när bostadspriserna är stabila och oron för konjunkturen och räntehöjningar minskat vågar fler ta steget att flytta. Bostadsaffärerna går också snabbare – fler försäljningar i Göteborg sker redan innan ordinarie visning eftersom säljare och köpare har samma prisförväntningar och utbudet av bostäder är lågt, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Det är inte bara mäklarna som är eniga om att bostadspriserna är på väg att klättra igen, efter ett par års prisnedgångar och försiktighet hos köparna, efter skärpta amorteringskrav.

Majoritet av göteborgarna tror på prisuppgång

Fastighetsmäklaren Bjurfors har låtit göra en Sifo-undersökning där drygt 58 procent av 500 tillfrågade göteborgare tror att priserna i staden kommer att stiga under 2020.

Nästan var tionde tror att priserna kommer att öka med sex till nio procent. En tredjedel tror på oförändrade priser, medan fyra procent tror att priserna kommer att gå ner.

Det är inte bara ett ökat tryck på befintliga bostäder. Nyproduktionsmäklarna Nytt Hem, som bland annat förmedlar bostäder i Karlatornet, rapporterar om ett ökat intresse för nyproducerade bostäder.

– Nyproduktionsmarknaden i Göteborg är hetare än på länge, vilket gör att vi upplever att den totala bostadsmarknaden i Göteborg är starkare än innan årsskiftet, säger Erik Olsson.

Prisstatistik bostadsrätter, januari 2020

Prisstatistik bostadsrätter, januari 2020 (Svensk Mäklarstatistik)
1 månad, procent 3 månader, procent 12 månader, procent Medelpris kr/kvm
Riket + 1 0 + 6 41 216
Centrala Stockholm + 2 + 2 + 7 93 446
Stor-Stockholm 0 0 + 6 58 733
Centrala Göteborg 0 - 2 + 3 61 040
Stor-Göteborg 0 0 + 5 45 831
Centrala Malmö + 1 0 + 8 33 832
Stor-Malmö + 2 0 + 8 31 578

Prisstatistik villor, januari 2020

Prisstatistik villor, januari 2020 (Svensk Mäklarstatistik)
1 månad, procent 3 månader, procent 12 månader, procent Medelpris
Riket 0 - 1 + 6 3 364 000
Stor-Stockholm + 1 + 1 + 6 5 541 000
Stor-Göteborg 0 + 1 + 4 4 747 000
Stor-Malmö + 1 + 2 + 10 4 185 000

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi