Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Mäklare: Nu är det köparnas marknad

Utbudet av bostadsrätter är betydligt större än vanligt i Göteborg och Västra Götaland. Samtidigt tar bostadsförsäljningarna allt längre tid. – Nu är det köparnas marknad, säger Pia Lidman, kontorschef på SkandiaMäklarna i Västra Göteborg.

 september i år låg totalt 1 393 bostadsrätter i Göteborg ute till försäljning på bostadssajten Hemnet. Det är 235 fler än i september förra året och högre än det normalt brukar vara den här tiden på året.
– Nyproduktionen av bostäder har ökat stort de senaste åren och börjar nu gå att jämföra med nivåerna under byggandet av miljonprogrammet. Det ger avtryck i utbudet. Sedan kan man naturligtvis fråga sig hur diskussioner om till exempel skärpta amorteringskrav påverkat marknaden, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

Tar längre tid att sälja

Trenden märks tydligt på den göteborgska bostadsmarknaden, där det ökade utbudet bland annat resulterat i att bostadsförsäljningarna generellt drar ut på tiden.
– Ledtiderna är längre och tempot på marknaden har sänkts – vilket är sunt. Om det finns flera liknande objekt till försäljning i ett område vill potentiella köpare gärna gå runt och jämföra de olika lägenheterna – nu hinner de också göra det. Förut såldes många lägenheter istället innan visning. Även om utbudet på villor inte är lika stort, märks samma trend på de försäljningarna, säger Pia Lidman, kontorschef för SkandiaMäklarna Göteborg Väster.
Än så länge har bostadspriserna dock fortsatt öka – i augusti ökade priserna på bostadsrätter exempelvis med en procent i Centrala Göteborg och med två procent i Storgöteborg. Framöver bedömer Pia Lidman dock att det högre utbudet också sätter sin prägel på prisbilden.

Tror på utplaning av priser

– Jag tror, på sikt, att priserna planar ut. Om du köpte en lägenhet för 2,5 miljon kronor förut, räknade många med att få åtminstone 2,7 miljoner för den när de sålde igen – det kan du inte räkna med i dag. Nu måste säljarna inse att de inte längre kan räkna med att få förhandsbud på en kvarts miljon över utgångspriset. En del bostäder blir inte heller sålda efter första visningsrundan, säger hon.
Den bilden delas till stor del av Joachim Carlstedt, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyråns kontor på Hisingen. 
– Försäljningsprocesserna är generellt längre. Det tar längre tid att hitta en köpare och vi mäklare måste jobba hårdare för att mäkla, ordna fler visningar och föra diskussioner mellan säljare och köpare. Säljarna får acceptera att budgivning inte längre är en självklarhet. Om spekulanten inte vill gå så högt i pris som säljaren begär så finns det större chans att hitta en annan lägenhet nu jämfört med tidigare, säger han. 

"Kan få avkylande effekt"

Joachim Carlstedt tror också att priserna på främst bostadsrätter planar ut framöver.
– Man kan absolut räkna med att det högre utbudet också påverkar priserna. De många diskussionerna om skärpta amorteringskrav, skärpta lånekrav från bankerna och högre räntor kan också påverka. Men jag tror inte på något prisras, utan mer att marknaden planar ut. Utbudet på villor är dock inte lika stort och där märker vi också att marknaden fortsätter som vanligt, säger han.
Staffan Tell på Hemnet är mer optimistisk.
– Det större utbudet kan få en viss avkylande effekt på marknaden. Samtidigt finns det mycket som talar för en fortsatt stabil prisutveckling – inte minst den starka arbetsmarknaden och de låga räntorna. Tillförsikten i just Göteborg är också väldigt stark nu, när det går mycket bra för näringslivet i regionen, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.