Mäklare i Göteborg dyrast i hela Sverige

Mäklare i Göteborg har högst arvode i hela landet, det visar en genomgång i Dagens Nyheter. En mäklare i Göteborg får ett medianarvode på 60 000 kronor vid en lägenhetsförsäljning. 5 000 kronor mer än i Stockholm.

ANNONS

Under pandemiåret 2020 ökade bostadsaffärerna kraftigt, men också bostadspriserna och mäklarhusens intäkter.

Enligt marknadstjänsten Hitta Mäklare är medianpriset för mäklartjänster 53 500 kronor, en siffra som bygger på mäklarnas egna inrapporterade uppgifter. Men priserna skiljer sig beroende på vilken typ av bostad det handlar om och var den ligger i Sverige, skriver DN.

LÄS MER:Här är de dyraste bostäderna som såldes i Göteborg i juli 2021

LÄS MER:Här är Göteborgs billigaste lägenheter till salu just nu

Allra dyrast är mäklartjänsterna i Västra Götaland. Här betalar mediankunden 77 200 kronor för att sälja en villa och 55 000 kronor för att sälja en lägenhet, medan en stockholmare betalar 75 000 respektive 52 000.

Detta trots att en villa snittar mer än en miljon i högre pris i Stockholms län.

ANNONS

Och den kommun som är allra dyrast när man ska sälja en bostadsrätt i hela Sverige är Göteborg, visar DN:s sammanställning. Göteborgs kommun har högsta medianarvodet i landet vid lägenhetsförsäljningar på 60 000 kronor. Det är 5 000 kronor mer än i Stockholm.

LÄS MER:Äldre husägare har råd att köpa nytt

LÄS MER:Bostadsklipparna som får störst skattesänkning

Bristande konkurrens mellan mäklarfirmorna i Göteborg

Förklaringen till att mäklare i Göteborgsområdet kan ta ut ett så pass mycket högre arvode kan bero på bristande konkurrens tror Alexandra Eldin, affärsområdeschef på tjänsten Hitta Mäklare.

I Stockholmsområdet finns det nästan dubbelt så många mäklare som i Göteborg.

– Jag skulle tro att högre konkurrens om uppdragen generellt påverkar hur mycket mäklarna kan ta betalt, även om det inte kanske gäller i varje enskilt fall, säger hon till DN.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS