I Malmö och Stockholm är mäklare tydliga med att de tror att villapriserna kommer öka mer än bostadsrättspriserna under första kvartalet 2022. Men kollegorna i Göteborg gör en avvikande bedömning om sin marknad.
I Malmö och Stockholm är mäklare tydliga med att de tror att villapriserna kommer öka mer än bostadsrättspriserna under första kvartalet 2022. Men kollegorna i Göteborg gör en avvikande bedömning om sin marknad. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Mäklare: Göteborgs huspriser kommer gå emot strömmen

Villapriserna kommer dra ifrån bostadsrättspriserna. Det tror mäklare i Sveriges största städer – förutom i Göteborg. Det visar en ny undersökning.

ANNONS
|

Sedan 2005 har SBAB Bank låtit mäklare bedöma läget på marknaden. Nu har de fått titta på de första kvartalet 2022 och gemensamt för bedömningarna av Sveriges tre största städer – Malmö, Stockholm och Göteborg – är att en majoritet räknar med att utbudet på både villor och bostadsrätter kommer öka.

LÄS MER:Jättevåning i centrala Göteborg såld för nästan 17 miljoner

LÄS MER:Efter ränteoron: Nu faller bopriserna i Göteborg

Efterfrågan tror man kommer att bli oförändrad på bostadsrätter, men öka för villor.

– På vissa delmarknader har utbudet ännu inte riktigt kommit igång, utan är lägre jämfört med samma period i fjol, säger säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

– Det finns också ett stort antal bostäder på förmarknaden, det vill säga bostäder som marknadsförs som ”snart till salu”. Med bibehållen efterfrågan påverkar det låga utbudet alla som är ute och letar bostad.

ANNONS

Större spridning i vad folk vill ha för hem

I Malmö och Stockholm är uppfattningen tydlig om att villapriserna kommer öka mer än bostadsrättspriserna under första kvartalet. Men mäklarna i Göteborg gör en annan bedömning än kollegorna och menar att prisutvecklingen här blir jämnstark.

Boendeekonom Claudia Wörmann tror att vi kommer se en större spridning i vilka storlekar som efterfrågas på marknaden efter pandemin, då många sökte sig till likartade, större bostäder.

– Stigande el- och drivmedelspriser kan nog också få människor att tänka en extra gång på val av bostad, men exakt på vilket sätt det kommer påverka bostadsmarknaden är ännu för tidigt att säga, säger hon.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS