Fastighetsmarknad. Mäklarskyltar visar vägen till bostäder som är till försäljning.
Fastighetsmarknad. Mäklarskyltar visar vägen till bostäder som är till försäljning. Bild: Bertil Ericson / TT

Mäklare: "Fortsatt säljarnas marknad"

Efterfrågan på bostäder fortsätter att öka, samtidigt som utbudet inte hänger med. Fördelen för säljarna ligger just nu på en rekordnivå, visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel.

ANNONS

På frågan “För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu?” blev snittet i Fastighetsbyråns senaste undersökning 7,7 på en skala mellan 1 och 10, där 0 representerar köparna och 10 representerar säljarna. Siffran är högre än den tidigare toppen i april 2017, där snittet låg på 7,3.

– - Många har nu suttit och jobbat hemifrån i ett år och man börjar ompröva sin bostad och var man vill bo. På makronivå gäller låga räntor och jag tror att folk känner sig hyfsat trygga med att det kommer att hålla i sig under lång tid framöver, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

ANNONS

Störst är efterfrågan på villor och därefter kommer stora lägenheter. Även för nyproduktion och framför allt småhus ökar intresset och bidrar till höjda priser. Säljarnas övertag på marknaden syns över hela Sverige, men störst intresse finns i Malmö med omnejd.

– - Efterfrågan är störst i Malmö, men samma trender finns i nästan samtliga universitets- och högskolestäder. Bland topp 20 största kommuner ser vi också ett väldigt tryck på nyproduktion, säger Johan Engström.

Lägre intresse för mindre lägenheter

Villapriserna har ökat med i snitt 17 procent på ett år i Sverige, enligt Svensk Mäklarstatistiks senaste mätning. Motsvarande siffra för bostadsrätter är en ökning med 8 procent. Intresset är däremot svagare för mindre lägenheter.

– - Vi har dem som är inne på bostadsmarknaden och som söker sig till större bostad. Sedan har vi förstagångsköpare som är dem som ofta har intresse för mindre bostäder, men som inte har råd. Priserna på mindre lägenheter är fortfarande väldigt höga, säger Johan Engström.

"Amorteringskrav kan lugna"

I augusti återinförs amorteringskravet på bolån. I samband med det kan efterfrågan dämpas, tror Johan Engström.

– - Vi har inte sett någon tendens än, men det är möjligt att det kan lugna marknaden något. På kort sikt tror jag att den mest utmanande faktorn är arbetsmarknaden. Skulle det vara så att vi hamnar i en svacka med arbetslöshet är det något som snabbt kommer att synas på bostadsmarknaden. Hamnar vi inte där tror jag på en fortsatt stark underliggande efterfrågan, men en lugnare prisutveckling.

ANNONS

Enkäten är gjord bland Fastighetsbyråns egna mäklare och totalt har 424 personer svarat.

Källa: Svensk Mäklarstatistik (April 2021)

Sophie Wichmann/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS