Mäklaren Ellen Ingman diskuterar objekt med kollegan Fanny Strand. I Norge har frågan väckts att begränsa antalet söndagsvisningar för att underlätta det sociala livet för mäklare.
Mäklaren Ellen Ingman diskuterar objekt med kollegan Fanny Strand. I Norge har frågan väckts att begränsa antalet söndagsvisningar för att underlätta det sociala livet för mäklare. Bild: Claudio Bresciani / TT

Mäklare vill slippa jobba söndagar

Lägenhetsvisningar och söndagar är en klassisk kombination. Kanske inte så länge till. I Norge har man delvis slopat söndagsvisningar och nu vill svenska mäklare följa i samma spår.

ANNONS

Bakgrunden är en pågående debatt i Norge kring att minska antalet söndagsvisningar, bland annat i Osloområdet. I december enades också flera stora mäklarfirmor om begränsningar, rapporterar norska sajten E24 medan man bland annat i Trondheim har valt att stryka söndagsvisningar helt.

På initiativ från Norge har nu det svenska mäklarsamfundet gjort en enkät bland sina medlemmar. Inte helt överraskande finns det en majoritet som vill se en förändring. Sex av tio mäklare vill se färre söndagsvisningar.

Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen vill nu lyfta frågan i samband med nästa branschråd som äger rum i mitten av mars.

– Det är uppenbart att det finns ett stort intresse från våra medlemmar för detta ungefär på samma sätt som det tidigare diskuterats provisionslöner kontra fast baslön. Vi kan inte styra över arbetstider, däremot kan vi ta upp frågan till debatt, säger han till TT.

ANNONS

En försvårande faktor

Mäklarsamfundet har också i tidigare undersökningar sett hur medlemmar anser att just arbetstiderna är en försvårande faktor.

– Många uppger att de vill sluta är för att det är svårt att kombinera familjeliv. När du är i 30–40-årsåldern och får småbarn är det svårt att få ihop det.

32-åriga Ellen Ingman, mäklare vid Bjurfors kan relatera till problemen – såväl för egen del som franchisetagare för kontoret på Södermalm i Stockholm.

En snabb huvudräkning visade att hon jobbade mellan 35–40 helger totalt under 2019.

– Min särbo bor i Halmstad vilket betyder att jag varit i Halmstad kanske fyra gånger under året medan han i stället fått åka till Stockholm då jag måste vara tillbaka till just söndagarna. Sedan har jag aldrig tidigare haft ett jobb där jag inte jobbat helger så för mig var det inte så stor skillnad, berättar hon.

– Däremot märks en skillnad för medarbetare som tidigare haft kontorsjobb eller jobbat inom industrin. För dem är det heligt att sluta klockan 17, man jobbar inte helg och då blir det en större omställning.

Ett problem

Mäklaryrket har samtidigt under senare år utvecklats till att bli allt mer jämlikt och enligt Mäklarsamfundet med numera en svag övervikt, 54 procent män mot 46 procent kvinnor. Ellen Ingman påpekar att just arbetsförutsättningarna kan bli ett problem för kvinnor i branschen:

ANNONS

– Jag driver det här kontoret sedan 1,5 år tillbaka och föräldraskap är något man reflekterar över. Det blir generellt sett många gånger så att kvinnor i detta yrke kan hamna i den klassiska ”kvinnofällan” och inte kan fortsätta med det man vill för att det tar för mycket tid från familjelivet, vilket irriterar och gör mig ledsen. Personligen tänker jag också kring detta även om vi inte planerar att skaffa barn just nu.

Lösningen för de anställda har varit möjlighet att kunna arbeta hemifrån och Ellen Ingman ser även ledighet på fredagar som ett alternativ.

TT: Men hur realistiskt tror du att slopade söndagsvisningar är?

– När folk vill köpa innan visning kan man nästan komma loss vilken tid som helst. Söndagsvisningar började nog som en konkurrensfördel men är du verkligen intresserad av ett objekt så kan du komma loss. En idé vore till exempel två kvällsvisningar på vardagar kombinerat med en lunchvisning sedan får helgerna vara ett undantag.

Tobias Österberg/TT

Mäklarsamfundet ställde följande fråga: I Norge har mäklarna i Oslo kommit överens om att trappa ned på söndagsvisningarna. Skulle du vilja se en liknande överenskommelse i Sverige?

Av de 813 som svarade utföll svaren på följande sätt:

Ja 62 procent

Nej 19 procent

Har ingen åsikt 18 procent

Källa: Mäklarsamfundet

ANNONS