Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB.
Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB.

Lyxbostäderna i Göteborg blir allt dyrare

Bostadspriserna i Sverige föll svagt under oktober – men samtidigt blev de dyraste lägenheterna i Göteborg ännu dyrare.
– Den låga räntan tror jag är väldigt viktig för hela utvecklingen, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

ANNONS
|

Under oktober föll HOX-index, som mäter bostadspriserna i Sverige, med 0,1 procent. I Göteborg uppmättes däremot en liten prisökning, där bostadsrätter ökade med 0,3 procent och villor med 1,2 procent.

Villapriserna i Göteborg är därmed på den högsta nivån någonsin.

– Utbudet på villasidan har inte alls varit i paritet med nybyggandet av bostadsrätter, det mindre utbudet har gjort att priserna fortsätter upp. När det kommer till bostadsrätter så har det dessutom kommit ut mycket som är ganska likriktat, marknaden kan nog vara lite mer mättad, säger Claudia Wörmann.

På vilket sätt är nybyggandet likriktat?

– Mycket är ganska högt prissatt, det är en ganska stor grupp som inte har kunnat efterfråga den typen av bostäder.

ANNONS

De dyraste objekten fortsätter öka

I både Göteborg och Stockholm finns också ett mönster där de dyraste lägenheterna har stigit i pris mer än genomsnittet. Bostadsrätterna med högst pris steg med 0,8 procent i oktober – vilket vittnar om en fortsatt stor efterfrågan i det lyxigare kategorierna.

En av anledningarna till detta är det låga ränteläget – och en förväntning bland köpare om fortsatt låga räntor under lång tid fram över. Det menar i alla fall Claudia Wörmann.

– När det kommer till stadskärnor i Stockholm, Malmö och Göteborg så handlar det ju också mest om människor som har någonting att sälja och ska köpa nytt. Man är inte påverkad av kraven på kontantinsats i samma grad, säger hon.

Mäklare: kan förvänta sig svagare uppgång

Också Sven-Erik Kristensen, regionchef på mäklarbyrån Bjurfors Göteborg, ser efterfrågan på mer exklusiva bostäder är fortsatt stark.

– Historiskt när en konjunkturavmattning skett har vi kunnat se en dipp på hösten, men i år är det annorlunda. Framför allt fortsätter bostäder i attraktiva lägen i innerstan tillsammans med villamarknaden att gå bra. Men mot bakgrund av de kraftiga prisökningarna som varit kan man förvänta sig en svagare prisuppgång framöver, säger han.

Företaget Valueguard, som sammanställer HOX-index, har också mätt bostadspriserna i Göteborg under de två första veckorna i november. Då har köptrycket mattats av och priserna har fallit med en procent.

ANNONS
ANNONS