Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Lyxbilsmärket gör slut med Nevs – lämnar samarbete

Sportbilstillverkaren Koenigsegg lämnar samarbetet med den skuldtyngda elbilstillverkaren i Trollhättan – och köper ut Nevs ur gemensamma bolaget.

Svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg köper ut kinesisk-ägda Nevs ur det gemensamma bolaget Meneko, bildat för att producera fordon tillsammans, rapporterar Dagens industri.

Beslutet att avsluta samarbetet och lösa ut Nevs följer på den skuldkris som den kinesiska ägaren Evergrande befinner sig i. Detta sedan bolaget, en av de större fastighetsutvecklarna i Kina, hamnat i skottgluggen för nya regleringar införda av regimen. Detta har tvingat Evergrande att kraftigt banta sin portfölj med stora nedskärningar och avyttringar som följd.

LÄS MER: Nevs köper in sig i Koenigsegg

LÄS MER: Från konkurs till att bli ”världens största elbilsbolag” – så vill Nevs bräda Volvo

– Vi är i ett bra läge och de är i en situation när de behöver stärka likviditeten så därför passar det bra att vi tar över. Det känns positivt att vara ensam ägare, säger Christian von Koenigsegg, grundare och vd för sportbilstillverkaren, enligt Dagens industri.

Christian von Koenigsegg håller affären med Nevs hemlig

Utköpet innebär att Koenigsegg tar över Nevs 65-procentiga andel i Meneko. Hur mycket pengar det rör sig om vill dock inte Christian von Koenigsegg avslöja.

– Det är en rejäl summa, men mer kan jag inte säga. Det är vår starka tillväxt som gör det möjligt för oss att köpa tillbaka Nevs ägarandel och vi fortsätter investeringarna inför tillverkningen av nya bilmodellen Gemera som är vår första fyrsitsiga supersportbil.

Medan prislappen för den fullständiga kontroll av Meneko hålls hemlig kan summan för den initiala sammanslagningen ge en fingervisning om Koenigseggs senaste drag.

När biltillverkarna gick ihop 2019 betalade Nevs 150 miljoner dollar, motsvarande omkring 1,5 miljarder kronor för de 65 procenten i Meneko. I samband med affären hade Trollhättan-bolaget även planer på ta över 20 procent i lyxbilstillverkarens ägarbolag Alpraaz – även det en affär på 150 miljoner dollar. Så långt gick dock inte den kinesisk-ägda elbilstillverkaren Nevs och affären stannade vid 50 miljoner dollar, vilket innebär ett ägande om 2,5 procent, uppger Dagens industri.

Minoritetsposten i Alpraaz påverkas dock inte av Koenigseggs utköp av Nevs.

– Det ägandet ligger kvar tills vidare, men är något vi tittar på, säger Christian von Koenigsegg.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi