Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kunderna lockades till "rådgivningsmöten" med hjälp av godis och biobiljetter. Men syftet var att sälja fondbolagets produkter. Nu blir 26 mäklare av med licensen. Arkivbild.

Lurade kunder – 26 mäklare förlorar licensen

Med hjälp av godis och biobiljetter lockade försäkringsmäklarna folk till sina rådgivningsmöten. Nu drar branschens disciplinnämnd in licensen för 26 mäklare, efter att de med missvisande information lurat kunderna, rapporterar SVT Nyheter.

Syftet med rådgivningsmötena var att locka till att placera sparpengar i bolagets fonder. Rådgivningen anpassades inte efter kundens behov utan syftet var att sälja bolagets egna fonder, utan kundens vetskap, visar den utredning som Insuresec gjort och redovisat för disciplinnämnden.

Försäkringsförmedlarna arbetade för investeringsplattformen Izave – tidigare hårt kritiserade Cerberus – men enligt Finansinspektionen är det ett utbrett problem i branschen.

- Det är fruktansvärt att det får gå till på det här sättet, säger Malin Omberg, chef för konsumentskydd vid Finansinspektionen, till SVT.

De utpekade mäklarna har framhållit att de lytt chefernas order.

Izaves ägare, danska finanskoncernen Newcap, meddelade i fjol att bolaget läggs ned.

Rättad: I en tidigare version angavs inte att det var Insuresec som gjort utredningen