Alex Schneiter. Arkivbild.
Alex Schneiter. Arkivbild. Bild: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Lundintopp överklagar – kräver att åtal avvisas

Lundintoppen Alex Schneiter fortsätter ifrågasätta åtalet mot honom för medhjälp till folkrättsbrott. Nu överklagar han tingsrättens beslut att avslå hans begäran om att åtalet ska avvisas.

ANNONS

Överklagan lämnades in tidigare i veckan, och i det framgår att Schneiter i första hand vill att hovrätten ska undanröja Stockholms tingsrätts beslut och att frågan ska gå tillbaka till tingsrätten för förnyad handläggning. I andra hand vill han att Svea hovrätt ändrar tingsrättens beslut och avvisar åtalet.

Lundin Oils tidigare vd Alex Schneiter åtalades i november förra året tillsammans med bolagets styrelseordförande Ian Lundin för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan mellan åren 1999 och 2003.

"Styrkt Sudan"

Enligt åklagarna har staten Sudan begått folkrättsbrott och de båda Lundintopparna har "styrkt Sudan i sitt uppsåt" att begå dessa gärningar bland annat genom krav de ställt på regeringen för att bolaget skulle kunna bedriva sin oljeverksamhet i landet.

ANNONS

Både Lundin och Schneiter nekar till brott. Senare i november lämnade Alex Schneiter och hans försvarare in ett yrkande om att åtalet ska avvisas av Stockholms tingsrätt, då de hävdar att svensk domstol saknar laglig behörighet att pröva åtalet mot honom.

Elva år

Tingsrätten beslutade dock att åtalet inte ska avvisas, och det är det beslutet som Schneiter nu överklagat.

Utredningen i fallet inleddes för elva år sedan. När åtal väcktes lämnades ett förundersökningsprotokoll som omfattar omkring 80 000 sidor in till tingsrätten. En av de ansvariga åklagarna i målet, Krister Petersson, har tidigare sagt till TT att åklagarsidan räknar med att huvudförhandlingen kommer att ta år i anspråk.

Bakgrund: Åtalet mot Lundintopparna

Den 11 november 2021, efter elva års utredning, väckte svenska åklagare åtal mot Ian Lundin och Alex Schneiter, för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan mellan åren 1999 och 2003. Ian Lundin var då och är fortfarande bolagets ordförande, och Schneiter var vid den tiden vd för Lundin Oil.

Bakgrunden till åtalet är enligt stämningsansökan följande: Sudan hade länge plågats av inbördeskrig, som med tiden också kommit att handla om kontroll över oljeområden i södra landsdelarna. Området som det aktuella målet handlar om kallas Block 5A, där dåvarande Lundin Oil via ett helägt dotterbolag och enligt ett avtal med Sudans regering 1997 påbörjat oljeprospektering, mot vissa avgifter och delning av framtida inkomster.

Säkerheten och ordningen i området skulle skötas av de södra delstaternas militära styrkor, enligt ett lokalt fredsavtal. Men efter att bolaget börjat sin verksamhet och hittat olja i området inledde landets militär offensiver i samarbete med en allierad milisgrupp, i strid med fredsavtalet. Detta för att ta kontroll i området och skapa förutsättningar för bolagets oljeprospektering. I samband med stridigheterna använde Sudan krigföring som åklagarna anser utgör grovt folkrättsbrott, enligt svensk rätt.

Enligt åklagarna har Ian Lundin och Alex Schneiter styrkt Sudan i sitt uppsåt, bland annat genom att bolaget ställde olika krav på regimen som innebar att militär och milis behövde ta kontroll över olika platser i området genom strid. Under dessa stridigheter har civila fördrivits från sina hem, skadats och dödats, skriver åklagarna i sin stämningsansökan.

Både Ian Lundin och Alex Schneiter nekar till brott. Lundins advokat Torgny Wetterberg beskriver åtalsbeslutet som "uppseendeväckande felaktigt" och hävdar att bolaget under sin tid i Sudan i stället hjälpte civilbefolkningen "i väldigt hög utsträckning".

Källa: Åklagarmyndigheten med flera

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS