Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lugnare dag på börsen

Börsen i USA stängde på plus i går och nu vänder det upp även i Stockholm. Enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth finns risk för en ny bergochdalbana.

- De blev panik på aktiemarknaden och alla trodde att det skulle gå väldigt fort. Men i dag kan vi se att nej, så allvarligt blev det inte, säger Annika Winsth till TT, om de senaste dagarnas börsturbulens.

Det må ha lugnat ner sig och onsdagen började med stigande kurser. Men under tisdagen medförde turbulensen nytt rekord i antal aktieaffärer hor nätmäklaren Nordnet, 20 000 fler affärer än det tidigare rekordet 2015 på 180 000 avslut.

Oro driver börsutveckling

Trots att det nu stabiliserat sig lite på USA-börsen tror hon att det finns risk för nya svängningar. Oron för snabbare räntehöjningar om inflationen stiger snabbt är en drivkraft bakom börsoron.

- I dag kommer det att vara lite lugnare. Men nu står det verkligen och väger om det är dags att skifta från aktie till ränta, eller inte. Om man tänker på lite längre sikt och på makroperspektivet så kommer ju nästa inflationsdata, sysselsättningsdata och lönesiffra från USA att vara jätteviktigt. Säg att vi får en högre lönesiffra i USA i nästa månad, då tror jag att det blir en ny sådan här resa, säger hon.

"Finns mycket rädsla"

TT: Och vad tror du att man kan vänta sig de närmaste dagarna?

- Jag tror att det kommer att stabilisera sig. Det ser fortsatt starkt ut i USA och det syns inget fundamentalt i makrosiffrorna som gör att du behöver vara bekymrad, säger hon.

Hon tror att utvecklingen främst hänger på psykologiska effekter.

- Det finns mycket rädsla i det här. Alla springer åt samma håll och då får man större rörelser i reaktionerna. Många reagerar för att alla andra gör det. Man tänker att ”oj jag vill inte vara sist ut” och då får man följdreaktioner. Det är bland annat det som kan göra att vi får starka svängar igen.