Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dåliga löner och villkor för kabinpersonalen, det är skälet till att facket uppmanar till strejk för Lufthansa-anställda på torsdag och fredag. 28 avgångar till och från Landvetter kan påverkas.  Bild: Michael Probst
Dåliga löner och villkor för kabinpersonalen, det är skälet till att facket uppmanar till strejk för Lufthansa-anställda på torsdag och fredag. 28 avgångar till och från Landvetter kan påverkas. Bild: Michael Probst

Lufthansa ställer in 1 300 avgångar

Lufthansa ställer in 1 300 flighter inför en förmodad strejk med start på torsdagen, vilket kan påverka upp till 180 000 resenärer. Nio avgångar från Landvetter ställs in under torsdagen och fredagen.

Det är flygbolagets kabinpersonal som planerar en strejk under torsdag och fredag. Lufthansa skriver själva i ett pressmeddelande att 700 av torsdagens 3 000 planerade avgångar kommer att ställas in. På fredagen är det 600 av 3 000 som inte blir av och totalt påverkas runt 180 000 resenärer av detta.

Från Landvetter ska sex Lufthansa-flyg till München och Frankfurt avgå på torsdag och lika många på fredag. Åtta Lufthansa-flyg ska också komma till Landvetter på torsdag respektive fredag.

I nuläget står tre av torsdagens åtta avgångar som inställda på Swedavias hemsida. Av fredagens åtta avgångar ställs sex in.

– Vi vet inte så mycket i nuläget. För närvarande sitter parterna i förhandling och vi följer förstås utvecklingen för att kunna hjälpa till på bästa sätt, säger Ellen Laurin, presskommunikatör på Swedavia, till GP under onsdagseftermiddagen.

SAS bokar om

Oavsett om en passagerares flight blir inställd eller ej erbjöds också alla Lufthansas resenärer att boka om resor som skulle ha gjorts till och från eller via Frankfurt eller München på torsdag eller fredag.

– SAS som sköter Lufthansas biljetthantering på Arlanda och Landvetter hjälper just nu resenärer att boka om i förebyggande syfte då man inte vet ännu hur det kommer bli, säger Ellen Laurin.

Ellen Laurin råder resenärer att hålla utkik på Lufthansas webb så väl som Swedavias och hålla kontakt med sitt flygbolag.

Missnöjda med lönen

Lufthansa skriver i pressmeddelandet att de under onsdagen kommer att publicera ett specialschema på sin egen hemsida över flighterna som går under strejkdagarna.

Skälet till strejken är att facket menar att kabinpersonalen får för dåligt betalt och arbetsförhållandena inte håller måttet, skriver tyska The Local.

Nio flighter ställs in

Senare under onsdagskvällen bekräftar Swedavia att tre stycken flighter ställs in på torsdag den 7:e november och sex stycken på fredag den 8:e november.

– Det som är bekräftat är att nio flighter är inställda, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

Han hänvisar till flygplatsens webbsida för att kolla upp eventuella uppdateringar.

– Bortsett från våra kanaler uppmanar vi förstås alltid resenärerna att hålla kontakt med sitt flygbolag eller sin researrangör för mer information, fortsätter han.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.