Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Astra Zeneca, som har en av sina forskningsanläggningar i Mölndal, har sett lovande resultat för behandling av coronapatienter med läkemedlet Calquence. Bild: Adam Ihse / TT
Astra Zeneca, som har en av sina forskningsanläggningar i Mölndal, har sett lovande resultat för behandling av coronapatienter med läkemedlet Calquence. Bild: Adam Ihse / TT

Lovande resultat för Astra Zenecas coronabehandling

En medicin för blodcancerpatienter kan hjälpa till vid behandling av personer som är svårt sjuka i covid-19. Det uppger Astra Zeneca, som har nått lovande resultat i en fallstudie med läkemedlet Calquence, i ett pressmeddelande.

Astra Zeneca, som har ett forskningscenter i Mölndal, är en av världens många stora läkemedelsbolag som deltar i jakten på ett vaccin och behandling mot det nya coronaviruset. Bolaget provar ett antal olika behandlingar för personer som insjuknat i covid-19.

Nu uppger man i ett pressmeddelande att en fallstudie med 19 svårt sjuka coronapatienter har visat på positiva resultat.

Majoriteten av patienterna i studien, som alla var smittade med covid-19 och led av allvarlig hypoxi, det vill säga syrebrist i kroppens vävnader, och/eller inflammation, uppvisade lovande klinisk förbättring efter behandling med läkemedlet Calquence.

"Pågående försök syftar till att bekräfta upptäckterna", skriver Astra Zeneca i pressmeddelandet.

LÄS MER: Astra hoppas leverera 30 miljoner vaccindoser i september – till Storbritannien

Används för att behandla blodcancer

I vanliga fall används Calquence för att behandla patienter med olika varianter av blodcancer, bland annat i USA, Kanada och Indien. I nuläget är läkemedlet inte godkänt för behandling av covid-19 i något land. Men Astra Zeneca menar att fallstudiens resultat uppmuntrar till vidare studier på hur medicinen skulle kunna användas för att behandla svårt sjuka coronapatienter.

– Vetenskapen som talar för att undersöka användandet av Calquence hos patienter med allvarlig covid-19 är stark, säger José Baselga, ansvarig för för onkologisk forskning och utveckling hos Astra Zeneca, i en skriftlig kommentar.

LÄS MER: Så nära är vaccinet – de tävlar om förstaplatsen

Förhindrar överreaktion av immunförsvaret

Han fortsätter:

– Vi ser fram emot att komplettera rekryteringen och samla data i de här studierna så snart som möjligt för att utveckla vår förståelse för vad den här möjliga behandlingen skulle kunna innebära för patienter.

Calquence kan hjälpa till att förhindra en så kallad cytokinstorm, det vill säga en överreaktion av immunförsvaret. Coronaviruset kan utlösa cytokinstormar, som gör att cytokiner som är till för att angripa viruset istället ger sig på kroppens inre organ. En sådan överreaktion av immunförsvaret uppges vara en av orsakerna till att även unga och friska personer kan bli svårt sjuka i covid-19.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.