Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lotta Nibell Vd Got Event.

Lotta Nibell: Det gäller hela tiden att utveckla sin produkt

De två stora evenemangsarenorna Ullevi och Scandinavium blir inte yngre och Göteborg tappar i konkurrenskraft allt medan åren går. Got Events vd Lotta Nibell vill ha en ny multiarena längs evenemangsstråket inom rimlig framtid.

Hur bråttom är det?

Det gäller hela tiden att utveckla sin produkt och vi jobbar hårt för att ligga i framkant. Vi har lagt ett förslag om modernisering av Scandinavium som gör att arenan kommer att hålla i många år till, men parallellt med det behöver vi öppna en diskussion kring vilken nivå vi vill ha på evenemangsstaden. Utifrån det kan vi sedan avgöra vilken kostym vi behöver.

Vilken typ av arena vill du se?

På kort sikt är det mindre multihallar och en ersättare till Lisebergshallen. På längre sikt en ny inomhusarena. Helhetsperspektivet är viktigt, då vi har vår struktur på idrottslivet, musikkulturen och annat göteborgskt. Många intressen ska samsas och det som är bra för ishockeyn kanske inte passar för konserter och vice versa. Det handlar om att göra en grundlig hemläxa och framförallt tänka på vad som kommer runt hörnet. Vi ska också vara rädda om cityläget, det är väldigt få städer som har den möjligheten.

Varför är en nya inomhusarena viktig?

Jag tycker att vi ligger på en hög nivå idag, men vi kan inte ta de riktigt stora artisterna och inte heller de riktigt stora mästerskapen. Ur ett företagsekonomiskt perspektiv har Scandinavium tjänat staden väl och gör det fortfarande med en välbokad kalender. En ny arena kan kanske ta lite fler evenemang, men främst evenemang av en annan dignitet. Det är just på inomhussidan som vi har en utmaning i att vara konkurrenskraftiga på sikt.

När skulle du önska att den var på plats?

Diskussionen är igång, men jag skulle önska att vi tar ett ordentligt grepp kring frågan och påbörjar det arbetet. Jag tror inte det är realistiskt med en ny arena förrän om 15 till 20 år.

Ni ska pynta upp Scandinavium för omkring 100 miljoner. Hur långt räcker det?

Väldigt långt. Scandinavium levererar, men det är en gammal trotjänare som behöver moderniseras för att kunna fortsätta fungera väl. Det handlar om att möta kraven från publiken med högre tillgänglighet, en bättre arenaupplevelse och mer flexibilitet på arenagolvet så att vi kan hålla fler typer av evenemang. Det innebär bland annat att vi kommer flytta kontoret, här blir det nya restaurangytor.

Ullevi då – hur ser du på den arenan?

En fantastisk arena, inte minst arkitekturen. Den är från -58 men har fortfarande en skön känsla, många arenor som byggs idag är relativt intetsägande. På Ullevi kan vi ha de stora konserterna och mästerskapen vilket ger stora effekter för Göteborg. De tillresta konsertbesökare vi hade förra året gav mellan 370 och 410 miljoner till hotell, restauranger och shopping. Man hör ofta att Ullevi aldrig används, riv den, men det är det man väljer bort i så fall. Det är Nordens största arena som med sin publikvolym ger stora avtryck i näringslivet och inte minst medialt.

Gamla Ullevi skakar fortfarande trots många extramiljoner. Hur ska ni lösa det?

Vi har en dialog både med klubbarna, fastighetsägaren och miljöförvaltningen där vi diskuterar olika möjligheter. Det är en analys som pågår.

Har du något favoritlag i stan?

I en annan intervju svarade jag laglös, vilket kanske inte är så lyckat när man jobbar kommunalt. Haha! Men nej, faktiskt inte. Jag är en hästtjej och har aldrig hållit på något lag, däremot tycker jag det är kul med stora mästerskap. Jag var på fotbolls-VM i USA -94, det var en häftig upplevelse.

När du tillträdde sa du att du skulle lyfta Got Event till nästa nivå och bidra till att Göteborg tar starkare position som norra Europas ledande evenemangsstad. Hur tycker du att det går?

Vi tar oss framåt och jag tycker att både bokslut och evenemang talar sitt språk. Vi hade 348 evenemang och drygt 1,5 miljoner besök förra året och gjorde ett positivt resultat. Sen handlar mycket om externa faktorer som sportsliga framgångar hos klubbarna, väder men också artisternas turnéplaner. Vi har också jobbat mycket med att skapa ett ökat utbyte inom bolaget och mellan de olika arenorna, de effekterna kommer att synas på sikt.

Vilka utmaningar ser du framöver?

Den stora utmaningen i närtid är att Lisebergshallen, som är ett viktigt annex för Scandinavium, försvinner. Vi hade till exempel inte kunnat ha VM i innebandy 2014 utan den, men även handbollen och konserter kommer att beröras.

Vilket evenemang ser du mest fram emot 2016?

Håkan Hellström, helt klart. Sen ser jag verkligen fram emot Gothenburg Horse Show där 40-årsjubiléet kröns av dubbla världscupfinaler. Göteborg har arrangerat flest världscupfinaler i hela världen i dressyr och hoppning. Räknar man med 2016 blir det 22 stycken, Las Vegas ligger tvåa på tio. Det är en rätt sjyst ordning. Men Håkan, herregud, det var helt magiskt 2014 och nu får vi två dagar. Det blir grymt!

Lotta Nibell

Ålder: 47 år.

Bor: Villa på Ramberget och Tjörn.

Gör: Vd Got Event.

Bakgrund: Uppväxt i Björlanda på Hisingen. Arbetade för Göteborg & Co 1995-2002. Därefter Turismens Utredningsinstitut fram till 2004 innan hon bytte till mötesarrangören Congrex. Sedan på Västsvenska Turistrådet från 2006 till 2014, då hon blev vd för Got Event.

Nibell om...

Favoritarenorna

Jag tycker att Allianz Arena i München är väldigt fin, den är genomtänkt och jag gillar ljussättningen på utsidan och helheten. Däremot gillar jag inte läget, den ligger för långt ifrån stan. Wembley är också fantastiskt fin och det är spännande att se hur den växer ihop med stadsdelen och resten av staden.

Heden

Den möjlighet vi har med öppna ytor och flexibiliteten i Göteborg är väldigt värdefull. Har man väl byggt igen så blir det svårt att riva sen, och jag tror att man ska vara väldigt försiktig. Det är lätt att hasta iväg, även om vi såklart måste förtäta staden och öka antalet bostäder.

Hästintresset

Jag började tjata om häst när jag var tre år och när jag väl fick börja på ridskolan så var det kört. Jag tror jag var sex år då och jag har fortfarande häst, han är 25 nu, men fortfarande fin som bara den. Nu hinner jag inte rida lika intensivt, men jag trivs i stallet och rider två eller tre dagar i veckan.

Varför

Arenafrågan har varit en het potatis i Göteborg under senare år. Gamla Ullevi skakar, stora Ullevi är omodern och Scandinavium håller inte längre för de största evenemangen. Got Events vd Lotta Nibell vill se flera investeringar och en ny multiarena längs evenemangsstråket.

Hur

Intervjun börjar på Lotta Nibells kontor i Scandinavium, med utsikt över Valhalla och med Håkan Hellström och Rolf-Göran Bengtsson på väggen bakom huvudpersonen själv. 14 månader gamla energiknippet Ove, en svart thai ridgeback, skolkar från hunddagis och är nyfiken på allt under sidregns-promenaden till Ullevi.

Reflektioner

Att vi har en kommunal ägare ger en långsiktighet och möjlighet att inte bara mäta ekonomiska resultat. Kombinationen att vara affärsmässiga och samtidigt leverera samhällsnytta tilltalar mig. Vi kan ha evenemang som kanske inte alltid är lönsamma, men intressanta för göteborgarna. Det är en styrka att Göteborg vågar se fördelarna i det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.