Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GÖTEBORG 20191102 LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talar under Vänsterpartiets kommundagar.Foto: Henrik Brunnsgård / TT / kod 9200 Bild: Henrik Brunnsgård/TT
GÖTEBORG 20191102 LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talar under Vänsterpartiets kommundagar.Foto: Henrik Brunnsgård / TT / kod 9200 Bild: Henrik Brunnsgård/TT

LO:s ordförande avgår

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ställer inte upp för omval vid fackorganisationens kommande sommarkongress. Det innebär att fackbasen lämnar sitt uppdrag i juni 2020.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson slutar på sin post i samband med sommarens kongress, säger fackbasen till nyhetsbyrån TT. Han slutar därmed i juni 2020.

Tröttnat på sin roll

Enligt LO-chefen finns flera skäl till varför han inte ställer upp för omval – bland annat att han skulle bli lite av en "lame duck" om han sitter en period till, uppger Thorwaldsson till TT. Dessutom har hans slagkraft som opinionsbildare tappat i styrka, anser han, något som är LO-ordförandens viktigaste jobb.

– Det är tuffare för mig att komma ut medialt än det var från början, säger Thorwaldsson till TT.

– Lite grann tröttnar man på sig själv och sin egen roll, fortsätter han.

Politiken lockar inte

Vid sommarkongressen har Karl-Petter Thorwaldsson suttit på posten som LO:s ordförande i åtta år. Vad som händer härnäst för fackbasen är ännu inte klart men till TT säger Thorwaldsson att han har andra fackliga roller kvar, internationellt, som han vill avsluta.

Något politiskt uppdrag lockar inte.

– Nej, det gör det inte, det är ingen önskan jag har, säger han.

När han nu snart gör bokslut pekar han på några saker han är nöjd med.

– Jag är nöjd med min roll som opinionsbildare. Det har varit en svår tid för facket och progressiva idéer, men jag tycker ändå LO stått upp väl.

Han nämner också alla de lönerörelser han lett i LO i, och som gett reallöneökningar. Han tycker också LO har fått genomslag för sina krav på den ekonomiska politiken som lett till stigande sysselsättning.

Några tankar på vem som bör ta över efter honom har han inte.

Beskedet kommer i samband med att LO:s valberedning nu påbörjat sitt arbete inför kongressen i sommar. Valberedningens ordförande, tillika förbundsordförande för Handels, Susanna Gideonsson är övertygad om att det kommer finnas ett förslag redo när mötet öppnar i juni nästa år.

– Vi har påbörjat processen och det är därför det här beskedet kommer nu. Vi ska träffa alla förbund, alla möten är redan inbokade och vi kommer vara klara i god tid före kongressen, säger Susanna Gideonsson till GP.

Är du intresserad av ställa upp som ordförande för LO?

–Nej, det kommer jag inte göra. Jag är för gammal, säger Susanna Gideonsson till GP.

Susanna Gideonsson, förbundsordförande Handels. Bild: Handels
Susanna Gideonsson, förbundsordförande Handels. Bild: Handels

Inte heller ordföranden för LO:s största fack Kommunal säger sig vara intresserad av posten.

– Nej, det är inte aktuellt, säger Tobias Baudin i ett mejl till GP.

Medan han sparar på de stora orden om Karl-Petter "Kålle" Thorwaldssons insats tills själva kongressen säger Baudin att LO-basen under sin tid på posten varit en styrka för arbetarrörelsen.

– Är det något jag vet om Kålle är det att han kommer att ge järnet in i det sista för att se till att LO tar stor plats i samhällsdebatten. LO kommer sedan att sakna en talare och energispridare av absolut högsta klass – en styrka för svensk arbetarrörelse. Det är sällan någon lyssnar på ett tal av Kålle utan att bli både engagerad och på gott humör, säger Tobias Baudin.

Tobias Baudin, Kommunals ordförande. Bild: Jonas Lindstedt
Tobias Baudin, Kommunals ordförande. Bild: Jonas Lindstedt

"Tufft och slitsamt jobb"

Anna Palmér–Hallén, ombudsman vid LO-distriktet i Västsverige, har förståelse för Thorwaldssons beslut:

– Det är ett tufft och utsatt jobb som man har dygnet runt så jag har förståelse för att det sliter och att det, som han själv förklarat, finns risk för att man tappar styrfart på sikt.

Vad tycker du att han har gjort bra?

– Karl Petter har varit tydlig och stark i debatten, han har vågat säga vad han tycker och inte duckat för problemen när det varit tufft.

Svagheter?

Som för många andra har det varit svårt för honom att nå ut i medieflödet, konkurrensen om utrymmet är hårt och det kan vara svårt att bli hörd, säger hon.

Till sommaren är det dags att välja nya förbundsordförande.

– Nu får vi sondera terrängen, det finns många duktiga i förbundet, men jag har svårt att säga att namn så här på rak arm.

På frågan om det är dags för en kvinna, säger hon:

– Det kan det mycket väl vara, varannan damernas om man säger så. Karl-Petter, som suttit åtta år, efterträdde ju Wanja Lundby Wedin, så det kanske är dags igen, säger Anna Palmér – Hallén.

Kommer sakna Thorwaldssons klasskompass

En som beklagar sig över Karl-Petter Thorwaldssons besked är Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt som nyligen fick möjligheten att tacka honom personligen när LO-basen talade på Vänsterpartiets kongress.

Fakta: Tidigare LO-bossar

Karl-Petter Thorwaldsson, 2012–2020

Wanja Lundby-Wedin, 2000–2012

Bertil Jonsson, 1993–2000

Stig Malm, 1983–1993

Gunnar Nilsson, 1973–1983

Arne Geijer, 1956–1973

Källa: LO

Fakta: LO-ledningen

Förutom Karl-Petter Thorwaldsson består LO:s nuvarande högsta ledning av följande personer:

Therese Guovelin, förste vice ordförande

Berit Müllerström, andre vice ordförande

Torbjörn Johansson, avtalssekreterare

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.