Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

LO håller färgen. Arkivbild.

LO manar: Släpp inte arbetslöshetsmål

Det är dumt att slopa arbetslöshetsmålet, anser LO.

Europas lägsta arbetslöshet 2020. Efter att envist, år efter år, i varje regeringsförklaring ha hållit fast vid just det målet, var det helt plötsligt borta när statsminister Stefan Löfven (S) läste upp den nya regeringens politiska inriktning. Få har visserligen trott att målet varit möjligt att nå, och dessutom har statistiken dessutom gått åt fel håll.

Kan nås senare

Men det är inte motiveringen, enligt statsministerns stab som i går hälsade att det fördröjda regeringsförhandlandet och den klubbade M/KD-budgeten för 2019 med bland annat mindre resurser till Arbetsförmedlingen är orsaken.

Karl-Petter Thorwaldsson kan delvis köpa den förklaringen.

- Jag har förståelse för att det kan bli ett år senare än vad målsättningen var. Men det är en självklarhet att målet står fast för Socialdemokraterna att ha Europas lägsta arbetslöshet, men det kanske blir 2021.

- Det är beslut som är fattade på våra kongresser, så det är klart att målet ligger kvar, fortsätter han.

Fullt möjligt

Han pekar på att arbetsmarknaden fortsatt är glödhet och de som står längre ifrån arbetsmarknaden i större utsträckning nu lyckas få in en fot.

- Det är fullt möjligt att nå målet, men då måste man se till att de som är långtidsarbetslösa och utrikesfödda snabbare kommer ut i arbetslivet.

Trots att målet är långt borta, delvis som en följd av att arbetslöshet är svårt att jämföra rakt av mellan länder, är Thorwaldsson alltså hoppfull.

- Vi styr ju hela vårt fackliga och politiska arbete för att få ner arbetslösheten till Europas lägsta.