LKAB skickar över 12 miljarder kronor i utdelning till staten för 2021. Arkivbild.
LKAB skickar över 12 miljarder kronor i utdelning till staten för 2021. Arkivbild. Bild: Karin Wesslén/TT

LKAB delar ut drygt 12 miljarder

LKAB:s helårsvinst mer än fördubblades 2021 och den statliga gruvkoncernen delar ut över 12 miljarder till ägaren. Inledningen på 2022 ser samtidigt starkt ut, med priser och premier på hög nivå för järnmalm, enligt bokslutet.

ANNONS

LKAB redovisar en vinst före skatt på 3,2 miljarder kronor för fjolårets fjärde kvartal: Det kan jämföras med 3,9 miljarder under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Nettoomsättningen låg stabilt på 9,1 miljarder kronor.

"Produktionsvolymen för fjärde kvartalet påverkades av produktionsstörningar samt av utökade underhållsstopp kopplat till coronaanpassningar under våren, men var trots det i nivå med föregående år och uppgick till 6,7 miljoner ton", skriver LKAB i rapporten.

Dryg fördubbling av vinsten

Under fjärde kvartalet 2020 låg volymen på 6,8 miljoner ton.

För helåret blev det en dryg fördubbling av vinsten före skatt till 28,4 miljarder kronor, mot 12,4 miljarder ett år tidigare.

Styrelsen, med den tidigare statsministern Göran Persson som ordförande, föreslår en utdelning till staten på 12,4 miljarder.

ANNONS

I sina utsikter för 2022 skriver LKAB att efterfrågan på högförädlade järnmalmsprodukter är fortsatt god.

"Järnmalmspriset och premier är under inledningen av 2022 på en fortsatt hög nivå", skriver LKAB.

Gruvjätten flaggar för att man följer pandemins utveckling och att man är redo att anpassa verksamheten vid behov. Samtidigt fortsätter arbetet med att ta fram järnsvamp till kunder som tillverkar fossilfritt stål.

Utbetalningar och förseningar

LKAB flaggar samtidigt för att det kan bli både stora utbetalningar och förseningar i tidplanen för arbetet med samhällsomvandlingen kring gruvan i Kiruna.

"Gällivare kommun har ännu inte antagit nödvändig detaljplaneändring avseende östra Malmberget, vilket riskerar att försena tidplanen för avvecklingsområdet och därmed begränsa framtida produktion", skriver LKAB.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS