Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utbudet på bostäder fortsätter att öka, men många tror på ljusare tider på bostadsmarknaden enligt en undersökning från Hemnet. Arkivbild.

Ljusning på bostadsmarknaden trots ökat utbud

Utbudet på bostäder som ligger ute till försäljning fortsätter att öka, enligt nya siffror från bostadssajten Hemnet. Den tröghet som tidigare präglat bostadsmarknaden har dock börjat klinga av.

- Om man ser på framtiden på bostadspriserna är det färre som tror på sjunkande priser. Och några som börjat tro på prisökningar. Undersökningen tyder på en ljusning på bostadsmarknaden. Även mäklarna har vittnat om det, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

I januari 2018 fanns det 19 127 bostadsrätter till salu i Sverige, vilket innebär en ökning med 58 procent jämfört med motsvarande period i fjol. I Stockholms län, där de flesta objekten finns, handlar det om en ökning med 62 procent. I december var utbudet 65 procent högre än året innan, vilket innebär att trenden kan vara på väg att vända.

Men mycket återstår fortfarande att se menar Staffan Tell. Å ena sidan talar mycket för en stabil utveckling med en god konjunktur, låga räntor och hög inflyttningstakt till storstäderna. Å andra sidan har det skett ett rekordhögt byggande och ett utbud som har skjutit i höjden och kylt av marknaden.

Det kommer fortsatt att vara köparnas marknad en tid framöver, spår Staffan Tell.

- Med tanke på att utbudet är så pass mycket högre än tidigare så har ju köparna mycket bostäder att välja på. De kan ju vara mer kräsna och ta sin tid i högre utsträckning än tidigare då det var en vildare marknad med budgivningar som dragit i väg.